Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi juoksi Puolalta jalat alta ja otti tärkeän voiton EM-koripallon toisessa pelissään – Sasu Salin upotti kuusi kolmosta

Miten paljon yksi vuorokausi voikaan muuttaa. Suomen koripallomaajoukkueen kesä oli sujunut jatkuvassa korkeasuhdanteessa, joka katkesi perjantaina kitkerään jatkoaikatappioon Israelille.

Häviö EM-kisojen avaustappiossa nosti esiin kesän MM-karsintavoitoissa piilossa pysyneet kysymykset, kuten kokoonpanon kokemattomuuden arvokisoissa, Lauri Markkasen varaan jäämisen ja Olivier Nkamhouan poisjäännin myötä poikkeuksellisen kapeaksi käyneen isojen miesten rintaman. EM-kisojen alkulohkon toisessa pelissä Suomi kuitenkin sysäsi epäilyt syrjään ja lakaisi Puolan kentältä tärkeällä 89–59-voitolla.

Katsojia Prahan O2-areenassa oli runsaat 8 800, joista ylivoimainen enemmistö suomalaisia. Ottelun lopussa suomalaiskatsojat huusivat kuorossa Sasu Salinin sukunimeä.

Salin sai Israelia vastaan sisään vain yhden kolmosen kuudesta yrityksestä, mutta Puolaa vastaan kymmenestä kolmosesta upposi kuusi.

Näin Suomen paras korintekijä ei ollutkaan totutusti Lauri Markkanen (17), vaan 18 pistettä kerännyt Salin. Markkanen sai tärkeää lepoa vaihtopenkillä, sillä hän pelasi toisella puoliajalla vain vajaat kahdeksan minuuttia ja teki kaksi pistettä.

– Oi oi, nämä on hienoja hetkiä, Salin naureskeli kuultuaan olleensa Suomen paras pistemies.

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi sanoi jo Israel-tappion jälkeen, ettei ole huolissaan Salinin heittopelistä.

– Sasu on tälle joukkueelle tietynlainen ilopilleri monella tapaa. Jos hän saa toisen kolmosen sisään, yleensä muillakin alkaa pudota.

"Piti vaihtaa läsnäoloa"

Suomi upotti Salinin johdolla kolmosensa 45-prosenttisesti ja otti kolmosviivan takaa enemmän heittoja (38) kuin viivan sisäpuolelta (27). Salin löydettiin kolmosviivan takaa myös nopeissa hyökkäyksissä.

– Me halusimme juosta koko ajan. Me tiedettiin, että Puola juoksee huonosti alas, Salin sanoi.

Toinen avain voittoon oli Suomen tiivis puolustus, jonka ainoa vuoto oli Puolan pääseminen 31 kertaa vapaaheittoviivalle. Puolan Mateusz Ponitka ja A.J. Slaughter heittivät edellispäivänä Tshekkiä vastaan yhteensä 49 pistettä, mutta Suomi piti Ponitkan 8 pisteessä ja Slaughterin neljässä.

– Me valmistauduttiin hyvin. Jos tällaisessa turnauksessa häviää ekan pelin, toinen peli on melkein pakko voittaa. Pidettiin Slaughter ja Ponitka aika hyvin, Salin sanoi.

Puola oli avannut turnauksen lyömällä lohkoisäntä Tshekin. Puola johti peliä ensimmäisen neljänneksen alussa 56 sekuntia, mutta ei kertaakaan sen jälkeen.

– Piti vaihtaa läsnäoloa. Kyllä me eilen analysoimme omaa peliämme tarkemmin kuin Puolaa, päävalmentaja Tuovi sanoi.

"Vanhimmat sudet tietävät"

Lauantai-iltana Suomen joukkue oli suuntaamassa fanitapaamiseen. Salin naureskeli, ettei Suomi ole hävinnyt yhtäkään fanitapaamispäivänä pelattua ottelua arvokisoissa. Taika on kuitenkin vain joukkueen kokeneimpien pelaajien tiedossa.

– Tässä on kahdeksan ensikertalaista, niin sanoin, että ei kyllä kerrota niille, ne eivät tiedä tätä juttua. Siinä oli varmaan minä, Petsku, Shawn ja Lauri jotka tästä tiedettiin. Vai oliko Helsingissä (2017) fanitapaamista, että Laurikaan ei ehkä tiennyt. Vanhimmat sudet tietävät tämän ja yrittävät pitää, että se toimii edelleen.

Sunnuntaina Suomen joukkue vetää henkeä välipäivänä ja jatkaa maanantai-iltana myöhäisillan pelillä lohkon ykkössuosikkia Serbiaa vastaan.