Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helmarit sai oppitunnin maailman huipulta – "Aika nöyryyttävää"

Kaikki jäi Ratinan nurmelle, mutta kerta kaikkiaan mitään ei ollut tehtävissä.

Sellainen kuva piirtyi Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-karsintojen päätösottelusta tiistaina Tampereella. MM-karsintapaikkansa jo varmistanut Ruotsi saapui Tampereelle purkamaan kesän EM-kisojen välieriin päättynyttä pettymystään eikä jättänyt Helmareille puolikastakaan mahdollisuutta jossitteluun.

Maailmanrankingin kolmosen ei tarvinnut ottaa Ratinan viileässä illassa koneestaan edes parhaita tehoja irti, niin vaivattomasti 5–0 (2–0) -voitto lopulta tuli.

– En oikein tiedä, mitä sanoa. Aika nöyryyttävää. Ei voi päästää viittä maalia, se on ihan liikaa, Suomen tähtihyökkääjä Linda Sällström sanoi.

– Jokin ryhtiliike tähän pitää (jatkossa) saada. Trendi pitää kääntää jollain tapaa. Ei riitä, että ajoittain pelaa hyvin, vaan pitää tehdä myös tulosta.

Vaikka Suomi ei onnistunut luomaan uhkaa hyökkäyssuuntaan, sen maali pysyi koskemattomana runsaan vartin. Sen jälkeen Ruotsi iski. Ja juuri sellaisesta tilanteesta, jota osattiin etukäteen varoa.

Verkko heilui Suomen maalivahdin Tinja-Riikka Korpelan takana alle viisi sekuntia sen jälkeen, kun Heidi Kollasen huolimaton syöttö vasemmalta laidalta alaspäin oli pysähtynyt Ruotsin tähtihyökkääjän Kosovare Asllanin jalkaan.

Asllani kääntyi ja vapautti kolmannella kosketuksellaan Arsenal-hyökkääjä Stina Blacksteniuksen maalintekoon Anna Westerlundin ja Natalia Kuikan vierestä.

Kaksitoista minuuttia myöhemmin Ruotsin toppari Nathalie Björn tavoitti keskiympyrästä Lina Hurtigin. Niin ikään Arsenalia edustava Hurtig käytti tyhjän tilan hyväkseen ja tulitti pallon seitsemännellä kosketuksellaan vastustamattomasti takanurkkaan rangaistusalueen rajalta.

Loppu oli sen jälkeen kosmetiikkaa.

– Vähän kun antaa liikaa aikaa ja tilaa, tämän tason pelaajat kyllä rankaisevat niistä, Sällström harmitteli.

Suomen paras paikka osui Sällströmille itselleen ennen sinikeltaisten 2–0-maalia, mutta maajoukkueikoni Hedvig Lindahlin maalilla korvannut Jennifer Falk onnistui jalkatorjunnassaan.

Peuhkurinen ja Siren debytoivat

Suomen päävalmentaja Marko Saloranta teki vain yhden muutoksen avauskokoonpanoon MM-jatkokarsintaunelman romuttaneen Irlanti-ottelun jälkeen, kun Jenny Danielsson korvasi Jutta Rantalan Linda Sällströmin kärkiparina.

Saloranta juoksutti KuPSin Emma Peuhkuriselle ja Emmi Sirenille ensimmäiset maajoukkueminuutit avausjakson lopulla ja toisen jakson alussa, kun Eveliina Summanen ja Natalia Kuikka joutuivat sivuun loukkaantumisten vuoksi.

– Jos jotain positiivista, niin Emma ja Emmi tulivat tosi hyvin sisään ja näyttivät, että pärjäävät tällä tasolla, Liverpool-puolustaja Emma Koivisto sanoi.

Ottelua seurasi Ratinassa Helmareiden karsintaotteluiden ennätysyleisö 6 678 katsojaa.