Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perttu Hyvärinen matkusti Helsinkiin pienen repun kanssa – jättää väliin hiihtomaajoukkueen korkeanpaikan leirin

Suomen maastohiihtomaajoukkueen konkariosastoon kuuluvan Perttu Hyvärisen mukaan valmistautuminen uuteen kauteen on sujunut mukavasti, mutta hän on tyytyväinen, ettei kausi ala vielä.

– Tilanne on tasapainoinen ja samanlainen kuin vuosi sitten tähän aikaan. Onneksi kisat eivät ole vielä huomenna. Sikäli en ole vielä kunnossa, Hyvärinen kertoi STT:lle keskiviikkona.

Hyvärinen oli haastateltavissa Helsingissä järjestetyssä Suomen hiihtoliiton mediatilaisuudessa ja viittasi siihen, että kisakunto tulee esiin myöhemmin.

Planicassa järjestettävien MM-kilpailujen terästämä kausi alkaa marraskuussa. Hän toivoo kisakunnon kestävän pidempään kuin viime kaudella eikä ota riskejä valmistautumisessa. Maajoukkue oli jatkamassa Helsingistä korkeanpaikan leirille Italian Val Senalesiin, mutta Hyvärinen jättää leirin väliin.

– Jään treenailemaan Suomeen. Pääsen Vuokatissa Mikko Virtasen kuuluvan äänen sanelemana tekemään kovia tehoja, Hyvärinen mainitsi kovasta äänestä tunnetun valmentajan.

Kesän yli säilötystä lumesta tehty latu avataan tällä viikolla.

– Ulkona hiihdetään hiljaa ja sisällä kovaa. Ääripääharjoittelua tulee olemaan, Hyvärinen ennakoi.

Val Senales on opettanut

Hyvärinen mietiskeli korkeanpaikan leirille lähtemistä lähes loppuun asti. Aiemmat kokemukset ovat opettaneet paljon. Italiassa olisi ollut tarjolla aamupäivisin hiihtoa jäätiköllä ja iltapäivisin rullahiihtoa sekä lenkkeilyä sulalla maalla.

– Val Senales on onnistunut, kun olen ollut tosi hyvässä kunnossa. Joskus se on epäonnistunut, kun en ole ollut hyvässä vireessä. Nyt ei ollut ihan paras vire.

Milloin teit lopullisen päätöksen?

– Periaatteessa viimeinen päätös tuli tänään (keskiviikkona), kun en ottanut isoa laukkua mukaan. Tulin vain käymään reppu selässä, Helsingissä lentoteitse piipahtanut hiihtäjä sanoi.

– Katsoin vähän, mikä on tilanne, ja pidin molemmat mahdollisuudet mukana. Nyt näytti paremmalle jäädä pois.

"Rupeaa hermoihin käymään"

Hyvärinen, 31, on kuulunut pitkään maajoukkueen runkomiehiin, mutta uran kruunaava aikuisten arvokilpailumitali häneltä puuttuu.

Viime talvena hän pärjäsi mukavasti Pekingin olympialaisissa ja hiihti uransa parhaat henkilökohtaiset arvokilpailusijoitukset, kun hän oli seitsemäs yhdistelmäkilpailussa ja kuudes 15 kilometrin perinteisellä.

Maajoukkueen ykköstähti Iivo Niskasen, Hyvärisen, Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan hartioille on soviteltu mitaliodotuksia 4x10 kilometrin viestissä jo parin talven ajan, ja Hyvärinen on vienyt arvokisaviestiä kaikkiaan neljä kertaa vuodesta 2018 alkaen. Mitalia ei ole tullut.

Miten viestiprojekti jakselee?

– En minä tiedä. Kyllä rupeaisi pikkuhiljaa olemaan aika. Rupeaa hermoihin käymään. Paperilla on ollut monta kertaa hyvä porukka, mutta olemme saaneet munittua monta kertaa. Jossain vaiheessa on pakko olla tuuria mukana, Hyvärinen sanoi.

"Planicaan asti on varmaa"

Tammikuussa Vantaalla hiihdetyssä Suomen cupin kilpailussa Hyvärinen sanoi, ettei hiihdä enää 15:tä vuotta. Nyt suunnitelma tarkentui hieman.

– Planicaan asti on varmaa ja ura jatkuu. Tunnen itseni edelleen nuorekkaaksi ja virkeäksi kaveriksi. Tässähän menisi vaikka kuinka kauan. Ei mikään estä, vaikka menisi neljä vuotta, hän silmäili jopa vuoden 2026 olympialaisiin saakka.

Hiihtäjän mukaan viime kaudella huippukunto kesti viikon. Olympialaisissa sijoitukset olivat sen mukaisia, ja hän kuvaili tunnelmaa huikeaksi, mutta maailmancupissa kausi oli vaisu. Nyt hän toivoo huippukunnon kestävän pidempään ja kauden alusta asti.

– Planica on totta kai tärkeä tavoite. Siellä olisi hieno saada tunteellisesti yhtä hienoja tunteita kuin Pekingissä sain. Jos olisi jotain tuliaisia tuotavana, niin ei pistäisi pahitteeksi.

– Olisi myös mukava onnistua laajemmin maailmancupissa. Sielläkin on hienoja klassikkokisoja alusta alkaen. Tour on myös tärkeä, Hyvärinen mainitsi vuodenvaihteessa Sveitsissä, Saksassa ja Italiassa hiihdettävän Tour de Skin.