Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiakomitea pyrkii eteenpäin vastuullisemmin ja modernimmin – toimitusjohtaja Susiluoto tarjoaa tanssiin kutsua koko verkostolle

Johtajuuskohussa ryvettynyt Suomen olympiakomitea paljasti torstaina kuuden viikon muutosneuvotteluissa hautomansa asiat.

Olympiakomitea uudistaa urheilujohtamista, toimintatapojaan ja organisaatiotaan ja julkaisi tukun uusia nimityksiä, ilmoituskanavan häirintätapausten varalta ja tiivisti organisaatiotaan. Muutosneuvottelujen lisäksi toimintaa uudistetaan myös toimintaympäristön muutosten ja aiemmin tänä vuonna valmistuneiden ulkopuolisten arviointien pohjalta.

Olympiakomitea pyrkii jalkauttamaan uudistukset jäsenjärjestöilleen.

– Jokaisen organisaation pitää tehdä, mitä olemme tehneet omalta osaltamme ja tarjoamme tanssiin kutsua koko liikunnan ja urheilun verkostolle. Lähdetään tekemään yhdessä tästä eteenpäin, toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoi torstaina Helsingin olympiastadionilla järjestetyssä tilaisuudessa.

Hän myönsi, että olympiakomiteassa on ollut paljon esihenkilöitä suhteessa organisaation kokoon.

– Olympiakomitealla on merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä maan suurimman kansanliikkeen palveluksessa ja meidän on tärkeää elää ajassa. Siksi siirrymme hierarkkisesta johtamisesta verkostojohtamiseen ja madallamme organisaatiorakennettamme.

– Olemme analysoineet omaa toimintaamme ja kuunnelleet ulkopuolisia suosituksia. Haluamme mennä eteenpäin vastuullisemmin ja modernimmin kuin aiemmin, ja siksi olemme päättäneet useita vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä ja uudistuksia.

Olympiakomitean johdon uskottavuutta on nakertanut esimerkiksi toiminta Mika Lehtimäen tapauksessa.

Huippu-urheiluyksikön silloinen johtaja Lehtimäki sai viime syksynä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, mutta tieto varoituksesta rajattiin hallituksen puheenjohtajistolle, johon kuuluvat puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala. Myös silloinen toimitusjohtaja Mikko Salonen tiesi asiasta.

Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle vuoteen 2024 saakka, mutta hän erosi tehtävästä Ylen uutisoitua varoituksesta.

Hallintohimmeli pyörii

Olympiakomitean julkaisemiin toimenpiteisiin ja uudistuksiin lukeutuvat esimerkiksi toimintasääntöjen päivittäminen, hallituksen perustama vastuullisuuden sparriryhmä ja vastuullisuuskoulutukset. Viimeksi mainittuja järjestetään hallitukselle ja henkilökunnalle, mutta myös liikunnan ja urheilun verkostoille.

Strategiset päävalinnat ovat liike ja liikunnallinen elämäntapa, seuratoiminta ja huippu-urheilu.

– Vahvistamme osaamistamme tehtävänkuvien uudistamisella ja rekrytoinneilla. Henkilöstön kokonaismäärä vähenee muutosneuvottelujen seurauksena neljällä, Susiluoto sanoi.

Uuteen johtoryhmään kuuluvat toimitusjohtajan lisäksi huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen, Anu Kauppi, Petri Keskitalo, Arto Kuusisto, Mika Noronen, Jaana Tulla ja Riikka Valjakka.

Hallintohimmeli pyörii edelleen nätisti tuulessa, mutta entiset huippu-urheilijat Heikkinen ja Keskitalo painottavat hienhajua riittävän.

– Se on se moottori ja polttoaine, että saadaan lahjakkaita nuoria seuratoimintaan ja huippu-urheiluunkin eksyy (suomalaisia) hakemaan paikkaa kansainvälisestä menestyksestä, Keskitalo sanoi ja muistutti myös kansanterveysvaikutuksista.

– Työurista halutaan pidemmät, mutta ihmisten kunto laskee. Yhtälö on haastava.

Olympiakomitea rekrytoi huippu-urheilupuolelle neljä uutta huippu-urheiluvastaavaa.

– Tavoitteenamme on palvella lajeja, urheilijoita ja valmennusta entistäkin laadukkaammin yhdessä huippu-urheiluverkoston kanssa. Haluamme toimia entistä vahvemmin verkoston toimintaympäristöissä ja urheilijoiden arjessa, siellä missä hiki haisee, Heikkinen sanoi.