Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajat hakee Skopjesta askelmerkkejä tuleviin karsintoihin ja hyvää joukkuepeliä – kunhan vain pelikenttä sen sallisi

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue päättää pelinsä tämän vuoden osalta kahteen vierasmaaotteluun, joista ensimmäisessä vastaan asettuu Pohjois-Makedonia Skopjessa torstai-iltana. Sunnuntaina Huuhkajat haastaa sitten Oslossa Norjan ja sen kirkkaan tähtihyökkääjän Erling Braut Haalandin.

Ottelut virittävät maajoukkuetta kohti maaliskuuta ja silloin alkavaa karsintaa vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen.

– Tarjolla (näihin marraskuun otteluihin) oli meitä maajoukkuerankingissa selvästi alempana olevia vastustajia, mutta halusimme kovatasoisemmat vastustajat juurikin EM-karsintoja ajatellen. Ja jos näitä voisi verrata tuleviin karsintavastustajiin, ehkä Pohjois-Makedoniaa voi hieman verrata Kazakstaniin ja Norjaa taas kenties Sloveniaan ja Tanskaan, päävalmentaja Markku Kanerva totesi Skopjesta videoyhteydellä.

Viisi debyyttiä jaossa

Yksi pääpointeista marraspeleissä on lisäksi se maajoukkueen kiertokulkuun aina ja ikuisesti kuuluva uusien pelaajien "sisäänajo". Ilman Teemu Pukkia matkassa olevilla Huuhkajilla on viisi pelaajaa, joilta vielä uupuu ensiesiintyminen A-maajoukkueessa: Arttu Hoskonen, Diogo Tomas, Anssi Suhonen, Tuomas Ollila ja Niilo Mäenpää.

– Kun paikka (pelaamiseen) tulee, odotan että rohkeasti tuodaan esille omia parhaita ominaisuuksia, ja pystytään pelaamaan myös joukkueelle, Kanerva kuvaili toiveita uusien pelaajien suuntaan.

– Tarkoitus on antaa peliminuutteja uusille, mutta se ei poissulje sitä, että hyvää tulosta lähdetään hakemaan. Vaikka puhutaan "vain" maaotteluista, toivon ja uskon, että tahto on joukkueella tapissa. Pelillisesti odotan hyvää joukkuepeliä, ja toivottavasti kenttä mahdollistaa hyvää syöttöpeliä, päävalmentaja mietti vielä viitaten skopjelaiskenttiin, joista ainakin Huuhkajien treeniviheriöiltä jäi toivomisen varaa, ja itse ottelustadionillekaan ei ollut peliä edeltävän päivän treeneihin asiaa.

Suomi on kohdannut Pohjois-Makedonian A-maajoukkuetasolla viisi kertaa aiemmin (kolme voittoa, tasapeli, tappio). Skopjessa vierailtiin viimeksi MM-karsinnoissa vuonna 2005, jolloin Suomi voitti 3–0 Alexei Eremenko juniorin kahden maalin siivittämänä. Maiden edellinen kohtaaminen on Turkissa maaliskuussa 2018 pelatusta maaottelusta, jossa päädyttiin maalittomaan tasapeliin.