Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ida Hulkolle tärkeintä on taas kisata

Vuosi 2022 on jo ehtinyt joulukuuhun, mutta uimari Ida Hulkon edessä ovat kauden ensimmäiset arvokisat. Myöhään torstai-iltana Hulkko oli lähdössä matkaan kohti Australian Melbournea, missä uidaan lyhyen radan MM-kilpailut 13.–18. joulukuuta.

– Sanotaan, että kunto on ihan hyvä. Viime viikonloppuna tosin iski perinteinen syysflunssa, mutta se on selätetty, joten ihan hyvillä mielin voi lähteä viimeistelemään kohti MM-kisoja, Hulkko kertoi muutama tunti ennen lähtöään MM-kisoihin.

Hulkko kertoi tärkeimmäksi tavoitteekseen päästä jälleen kilpailemaan arvokisoissa pitkän tauon jälkeen. Ensimmäiset kisakokeilut tänä syksynä ovat olleet vielä käsijarru päällä uimista, mutta Hulkko uskoo, että parempaa on tulossa.

– Minulla ei ole ajallisia tavoitteita. Tärkeintä on taas kisata. Mieli on hyvin mukana, mutta sairastelukierre on hankaloittanut pitkien matkojen treenailua, mutta uskon, että 50 metriä menee vanhoilla pohjilla, Hulkko sanoi.

Viime vuonna Hulkko, 23, ui pitkän radan EM-kisoissa uransa komeimmat saavutukset, 50 metrin rintauinnin EM-hopean ja sijan 12 Tokion olympialaisten rintauinnin sadalla metrillä. Tämän vuoden EM-kisoissa hän ei ollut puolustamassa mitaliaan, sillä henkinen ja fyysinen väsähtäminen pysäytti hänen vauhtinsa.

Viime kesäkuun lopun SM-kisojen jälkeen Hulkko jättäytyi useamman viikon kesälomalle.

– Lopetin treenikauden siihen, mutta samalla iski aika paha sairastelukierre. Söin kolme antibioottikuuria ja sain keuhkokuumeen, joten voi miettiä, miten paljon siinä pystyi lomailemaan. Niiden jälkeen sai lähteä uuteen kauteen puhtaalta pöydältä.

"Kukaan ei ole kone"

Hulkko sanoo viime kauden opettaneen hänelle paljon.

– Viime kausi opetti, että kukaan ei ole kone. Se oli tärkein oppi. Kuvittelin pitkään, että pystyn painamaan eteenpäin ja sivuuttamaan kehon viestit, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Nyt osaan paremmin kuunnella kroppaani ja osaan olla armollinen itsellinen.

Hulkko oli kahtena viime vuonna mukana kansainvälisessä ISL-uintiliigassa. Sen myötä hänelle kertyi yli sata kilpailustarttia viime vuonna. Oliko se liikaa?

– Kyllä se oli ainakin sillä rajalla. Ainakaan enempää en olisi pystynyt uimaan. Tykkään kyllä kisata, kun on ne paikat, Hulkko sanoi.

Hulkko kertoo vaikeuksien kasvattaneen hänen motivaatiotaan kilpailla.

– Koen, että olen jopa enemmän motivoitunut kuin ennen. Oli jotenkin niin vaikea myöntää, että täytyy ottaa muutama askel taaksepäin, mutta kun sen oli tehnyt, tuli iso kaipuu altaaseen ja kaipuu päästä taistelemaan. Se on tuonut lisää perspektiiviä.

Perspektiivi tarkoitti uimarin identiteetin pohtimista. Hulkko kertoo laajentaneensa elämänpiiriään ryhtymällä yrittäjäksi ja opiskelemalla Tampereen yliopistossa englantia.

– Uinti oli ollut kolmen vuoden ajan päähommani arjessa, ja se oli muodostanut tosi pitkälle identiteettini. Nyt tuli muitakin osa-alueita esiin, ja niiden myötä uinti tuntuu entistäkin arvokkaammalta. Vaikeudet toivat hyvääkin esiin, Hulkko sanoo.