Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ristomatti Hakolan paluu huipentui makoisaan kirivoittoon – ensimmäinen perinteisen sprintin Suomen mestaruus heltisi sadasosan erolla Joni Mäkeen

Ristomatti Hakola palasi maastohiihdon kilpailukiertueelle komealla tavalla Tampereen SM-hiihdoissa. Epäonnestaan tunnettu Hakola piti mainettaan yllä kaatumalla perjantain pariviestissä, mutta sunnuntaina hän kukisti miesten sprinttifinaalissa arvokisojen kaksinkertaisen mitalistin Joni Mäen.

Jämin Jänteen Hakola voitti sprinttimestaruuden viimeksi vuonna 2017, ja nyt hän saavutti ensimmäisen mestaruutensa perinteisen hiihtotavan sprintissä. Voitto heltisi ankarassa kirikamppailussa Pohti Ski Teamia edustavaa Mäkeä vastaan, sillä kaksikon ero oli vain sekunnin sadasosa.

– Mestaruus maistuu hyvältä kaiken jälkeen, Hakola viitasi harjoituskauden sairasteluun, joka viivästytti hänellä kilpakauden aloitusta parilla kuukaudella.

Voittovire tuli ulkopuolisille yllätyksenä, mutta Hakola odotti itseltään vielä parempaa.

– Ei ollut terävin päivä. Hiihto ei oikein irronnut. Oli vähän tasapaksua, Hakola kertoi.

Hakola pääsi nousussa muista eroon vahvalla tasatyönnöllä, mutta Mäki pääsi imuun stadionin kaarteessa.

– Loppusuoralle tullessa paskoin vähän housuun ja ehdin jo ajatella, että hopeakin on ihan hyvä, Hakola tunnusti.

Hakola kertoi ennen SM-hiihtoja, että hän on keskittynyt vahvimmin normaalimatkoille perinteisellä hiihtotavalla. Nyt häneltä tuli jykevä näyttö sprinttiin.

Mäki juhli Hakolan paluuta

Hakola ja Mäki hiihtivät hopeamitalit Oberstdorfin 2021 MM-kisojen pariviestissä. He ovat myös harjoituskumppaneita, joten Mäki tiesi Hakolan kunnon ja varoitti tämän vauhdista jo ennen SM-kisoja.

Mäki tunsi maaliviivalla, ettei hän ennättänyt saavuttaa Hakolaa Kaupin stadionin lyhyellä loppusuoralla.

– Yritin takamatkalta venyttää, mutta Risellä oli parempi ajoitus maaliviivalle. Tuli annettua matkalla liikaa siimaa, Mäki arvioi ratkaisua.

Mäki uskoi hävinneensä, mutta tuli maaliin iloisesti hymyillen. Hän nautti tasaisesta kamppailusta, mutta juhlatunnelmiin oli monia syitä.

– Lämmitti mieltä, kun Rise tuli tuolla tavalla takaisin kisoihin. Se oli päivän positiivisin asia, vaikka osasin sitä kyllä odottaa, Mäki kertoi.

– Olin iloinen myös omasta suorituksesta. Oli mukava onnistua näin hyvin, sillä hävisin nyt Riselle vähemmän kuin harjoituksissa. Ja tällä radalla korostui Risen vahvuus eli tasatyöntö, joka taas ei itsellä ole vahvuus.

Lepistö piristyi sprinttiin

Jämin Jänteen Lauri Lepistö käytti SM-kisoissa viimeisen tilaisuutensa hiihtämällä kolmanneksi puolentoista sekunnin päässä kärkikaksikosta. Hän jätti maajoukkuesprintteri Lauri Vuorisen neljänneksi.

Flunssasta toipuva Lepistö onnistui viime hetkellä, ja se saattoi tuoda hänelle vielä mahdollisuuden jatkaa kautta maailmancupin tasolla sekä antaa cupissa näyttöjä Planican MM-valintoja varten.

– Mitali lämmittää eilisen jälkeen, Lepistö muistutti 15 kilometrin 19. sijasta ja sen aiheuttamasta pettymyksestä.

– Tein eilen virhearvioita suksivalinnoissa, mutten ollut itsekään vireessä. Tänään sain hengitystiet paremmin auki. Voi sanoa, että oli perusolo.

Maanantaina on luvassa valinnat seuraaviin maailmancupin kilpailuihin Ranskan Les Roussesissa. Valintoja Lepistö ei ryhtynyt veikkailemaan.

– En yhtään tiedä, Lepistö sanoi tilanteestaan.

Kaksi kovaa jäi mitaleitta

Neljänneksi jäänyt Vuorinen odottaa, että hänen kautensa jatkuu Les Roussesin sprintissä. Hän ei päässyt Tampereen helpolla radalla näyttämään parastaan.

– On helppo sanoa, kun en pärjännyt, mutta tämä oli surkea rata, Vuorinen sanoi.

– Rise teki mitä piti, kun löi kaasun pohjaan. Hänen takanaan hiihto oli arpapeliä.

Vuorinen hiihti Tampereella pariviestin ja myös 15 kilometrin kilpailun, eikä säästellyt voimiaan päämatkalleen eli sprinttiin.

– Harjoituksellisesti tärkeintä oli saada tauon jälkeen kilpailuita ja nyt niitä tuli kolme, Vuorinen taustoitti urakkaa.

Pariviestin Suomen mestari, Pohti Ski Teamin Niilo Moilanen oli aika-ajon nopein ajalla 3.16,77. Hän karsiutui finaalin veroisessa välierässä, jossa hänen edelleen ennättivät Mäki, Vuorinen, Hakola ja Lepistö.

– Mitalista lähdin hiihtämään, mutta jäi vajaaksi, kun välierä oli eräjaon takia kuin olisi finaalia hiihtänyt, Moilanen totesi.

– Onneksi ei ollut kauden pääkisa.

Moilanen luottaa, että hän pääsee Les Roussesin maailmancupiin antamaan näyttöä Planican MM-valintoja varten.

– Ranskan sprintti on tärkeä paikka, viimeinen perinteisen sprintti ennen Planicaa. Toivottavasti mono on siellä syönnillään.

Kuntoonsa Moilanen luottaa.

– Nyt tuli kolme kisaa putkeen. Halusin hiihtää SM-kisoissa myös normimatkan. Se on kunnon kehityksen kannalta hyväksi, Moilanen korosti.

Les Roussesin maailmancup hiihdetään 27.–29. tammikuuta. Ennen MM-kisoja cupia hiihdetään vielä Italian Toblachissa 3.–4. helmikuuta.