Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EM-kilpailujen rytmitanssi toi ennätyspisteet ja pikkumitalin Suomen jäätanssijoille – "Saavutus se sekin on"

Suomen jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat rytmitanssin jälkeen kolmantena Espoossa järjestettävissä taitoluistelun EM-kilpailuissa.

Turkkila ja Versluis luistelivat perjantaina iltapäivällä rytmitanssin ennätyspisteensä 77,56, ylittivät 2,5 pisteellä marraskuussa Espoon GP-kilpailussa luistelemansa edellisen ennätyksensä ja lähtevät erinomaisista asemista lauantain vapaatanssiin.

Plakkarissa on jo pikkumitali, mutta Turkkila ja Versluis haluavat enemmän.

– Saavutus se sekin on, että on kolmen parhaan joukossa rytmitanssissa. Yleisö oli mahtava ja äänekäs. Ja auttoi myös meitä olemaan läsnä hetkessä, Turkkila tuumi.

He selvittivät sulavalinjaisesti rumba- ja sambarytmit. Yleisö kannusti suomalaisia kovaäänisesti jo lämmittelyissä, eikä suosionosoituksille ollut tulla loppua kilpailusuorituksen jälkeen.

– Oli aivan mahtavaa. Pidimme hauskaa. Yleisön tuki oli mahtavaa, Versluis tunnelmoi.

– Emme ole vielä ehtineet katsoa elementtitasoja, mutta kaikki tuntui menneen suunnitelmien mukaan.

Kiirehtimättä kohti kärkeä

Turkkila ja Versluis kilpailivat EM-jäillä edellisen kerran vuonna 2019, jolloin he sijoittuivat 11:nneksi. Sen jälkeen loukkaantuminen esti osallistumisen vuonna 2020, koronapandemia perui EM-kilpailut 2021, ja koronatartunta esti osallistumisen 2022.

Viime kaudella Turkkila ja Versluis sijoittuivat Pekingin olympialaisissa 15:nneksi ja Montpellierin MM-kilpailuissa 12:nneksi, joten EM-kotikisoissa heille on kasattu jo isojenkin mitalien odotuksia.

Lokakuun Finlandia Trophyssä ja marraskuun GP-kilpailussa he sijoittuivat jo kolmanneksi, eikä EM-kilpailujen rytmitanssi pettänyt kotiyleisön odotuksia perjantaina.

– Hienoa, että arvokisoissa pystyy näyttämään parastaan ja parantamaan ennätystä. Arvokilpailuissa arvostelu on tiukkaa, Turkkila muistutti.

"Kilpailu on pitkä"

Italian Charlene Guignard ja Marco Fabbri johtavat rytmitanssin jälkeen pistein 85,53. Britannian Lilah Fear ja Lewis Gibson (84,12) ovat toisena.

Turkkila ja Versluis ovat vain 0,23 pistettä edellä neljäntenä olevaa Liettuan paria Allison Reed ja Saulius Ambrulevicius. Ison mitalin tuoksua oli Espoon areenan ilmassa, mutta pari piti keskittymisen tiukasti vapaaohjelmassa.

– Valmentaja sanoo aina, että kilpailu on pitkä, Turkkila aloitti, ja Versluis toisti virkkeen lopun.

Loppuverryttelyjen ja ruokailun jälkeen Turkkila ja Versluis suuntaavat yöunille ja toiseen kilpailupäivään, johon kuuluvat esimerkiksi aamuharjoitukset.

– Aika nopeasti saa siirrettyä ajatukset seuraavaan päivään ja jatkaa perusrutiinia, Versluis tuumi.

– Olemme niin tottuneet, että perusrutiinit tulevat automaattisesti, Turkkila sanoi.

Paineita he eivät tunne juuri kokevansa, vaikka suomalaisten edellisestä jäätanssin arvokilpailumitalista on jo 28 vuotta. Susanna Rahkamo ja Petri Kokko saavuttivat vuonna 1995 jäätanssin EM-kultaa ja MM-hopeaa.

– Olemme iloisia suorituksesta ja onnistumisesta, Turkkila sanoi.

– Nautimme koko esityksestä, Versluis lisäsi.