Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskalaiset pallottelevat vastuuta KOK:lle – maan hallitus ja Pariisin olympialaisten järjestelykomitean puheenjohtaja ilmaisivat ujon kannan venäläisten ja valkovenäläisten sulkuun

Ranskan hallitus otti keskiviikkona Pariisin pormestaria varovaisemman kannan venäläisurheilijoiden sulkuun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Maan hallitus sysää vastuun Venäjä-päätöksestä Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo ilmoitti tiistaina, etteivät venäläiset urheilijat ole Ukrainan sodan takia tervetulleita Pariisissa ensi vuonna järjestettäviin kesäolympialaisiin. Hidalgon kannanotto oli vastaus KOK:n hallituksen ajatukselle selvittää, millä ehdoin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu kansainvälisiin kilpailuihin voisi tapahtua.

Ranskan hallituksen tiedottaja Olivier Veran ilmoitti keskiviikkona, että vastuu sulkupäätöksestä kuuluu KOK:lle. Hän sai tuekseen Pariisin kisajärjestelyitä johtavan Tony Estanguetin.

– Asiaa ei ole vielä sovittu KOK:n kanssa. Odotamme, että se määrittää kantansa, Veran kertoi.

Veran piti silti mahdollisena, että Venäjän ja sitä tukevan Valko-Venäjän sulku jatkuu myös olympialaisissa. Estanguet oli vielä varovaisempi.

– KOK tekee lopullisen päätöksen siitä, voivatko Venäjän edustajat osallistua Pariisin olympialaisiin, Estanguet sanoi.

KOK käänsi kelkkansa

KOK:n hallitus kaavaili tammikuun kokouksessaan, että venäläiset ja valkovenäläiset voisivat osallistua kisoihin vain "neutraaleina urheilijoina" ilman kansallistunnuksia. Esillä on ollut myös ajatus, että urheilijoita vaadittaisiin tuomitsemaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

KOK suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilusta, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime vuoden helmikuussa. Valtaosa urheilun kansainvälisistä lajiliitoista noudatti suositusta ja sulki Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnastaan.

Sulun purkamista vastustetaan varsinkin Pohjoismaissa ja Baltian maissa voimakkaasti.