Suomen talous supistuu selvästi koronaviruksen vuoksi, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT.
PTT:n mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 3–6 prosenttia riippuen siitä, kuinka nopeasti koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä toivutaan. Jos kriisi pitkittyy, lasku voi olla syvempääkin ja kestää ensi vuoteen.
– Koronaviruksen vaikutusten suuruus ja kesto riippuvat viruksen leviämisestä ja sen taltuttamisen onnistumisesta. Mitä pidempään rajuja toimia joudutaan jatkamaan, sitä suuremmat ovat taloudelliset menetykset, summaa PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.
Pahimpana riskinä Huovari pitää sitä, että reaalitalouden ongelmat ja finanssimarkkinoiden raju lasku johtavat pankkisektorin kriisiin. Monien yritysten tulot ovat romahtaneet, eivätkä ne lyhyellä aikavälillä pysty huolehtimaan velvoitteistaan.
Hänen mukaansa koronakriisiä ei saa päästää kaatamaan muuten kannattavia yrityksiä, jolloin tuotantokapasiteettia tuhoutuu. Jos näin annetaan käydä, nopeasta palautumisesta ei ole toivoa.
Kaikissa viruksen iskemissä talouksissa on jouduttu pysäyttämään yhteiskunta laajasti, ja kansainvälinen ihmisten liikkuvuus on seisahtunut. Pysäyttämisen aiheuttaman ison sokin lisäksi viruksella voi olla suuria pysyviä vaikutuksia yhteiskuntiin, maailmanpolitiikkaan ja talouden rakenteisiin.
– Taloudellisia vastatoimia suunnitellessa pitää varautua siihen, että vaikutukset talouteen ovat suuria ja poikkeustilanne saattaa jatkua pitkään, Huovari varoittaa.
Koronavirus ei ole poistumassa nopeasti
Vakavien epidemioiden talousvaikutukset ovat hänen mukaansa aina suuria, mutta usein lyhytaikaisia ja palautuminen on nopeaa. Yleensä kulutus ja investoinnit pääosin siirtyvät epidemian jälkeiselle ajalle, jolloin talous toipuu.
Huovarin mukaan koronaviruksen tapauksessa tämä kuitenkin vaikuttaa liian optimistiselta. Koronavirus ei ole poistumassa nopeasti, joten on varauduttava pidempiaikaisiin vaikeuksiin myös taloudessa.
Pitkässä jonossa miinusmerkkisiä ennusteita
PTT:n miinusmerkkinen ennuste on yksi vastaavista arvioista, joiden mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna merkittävästi.
Suomen Pankki arvioi viime viikolla, että talous sukeltaa 1,5–4 prosenttia. Suomen Pankin mukaan Suomen vientikysynnän jyrkkä heikkeneminen painaa talouskasvun tänä vuonna selvästi miinukselle. Jos myös kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja tuotantoketjut katkeilevat kotimaassa pandemian seurauksena, taantuma voi syventyä entisestään, ennusteessa arvioidaan.
Suomen Pankin väliennusteessa esitetään kaksi laskelmaa pandemian mahdollisista vaikutuksista Suomen talouteen.
Ensimmäisessä laskelmassa koronavirus leviää laajasti kaikille maailman päätalousalueille ja Suomen talous supistuu puolellatoista prosentilla pääosin vientikysynnän jyrkän heikkenemisen takia. Pandemian vaikutuksia talouskasvuun saadaan kuitenkin rajattua.
Toisessa laskelmassa on oletettu lisäksi, että kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja kotimaisten yritysten tuotantoketjut katkeilevat myös laajojen kotimaisten rajoitustoimien seurauksena. Tässä laskelmassa Suomen talous supistuu kuluvana vuonna noin neljällä prosentilla.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla odottaa jopa viiden prosentin pudotusta. Tutkimuslaitoksen mukaan koronaviruspandemia aiheuttaa yhtä aikaa shokin sekä kysyntään että tarjontaan globaalissa taloudessa. Merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät pandemian pysäyttämistoimista.
- - - -
Aiemmassa versiossa kirjoitettiin virheellisesti prosenttiyksiköistä, po. prosentteja.