Koronaa levisi Kremliin, kaikki Putinin tapaavat testataan – Venäjän vahvistetut koronatartunnat nousivat yli tuhanteen

Tavoitteena on estää koronavirusepidemian leviämistä. Kuvassa presidentti Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä tiukat rajoitukset koronaepidemiaa vastaan ovat hiljalleen leviämässä pääkaupungista Moskovasta muualle maahan. Lauantaista alkaen maan kaikki kahvilat ja ravintolat on määrätty sulkemaan ovensa, samoin hotellit ja lomakeskukset.

Euroopasta tuttuja ulkonaliikkumiskieltoja muistuttavia määräyksiä ei ole vielä annettu, mutta pääministeri Mihail Mishustinin mukaan kovemmatkin toimet voivat olla tarpeen.

– Kotona pysyminen on nyt kaikesta tärkeintä jokaiselle, hän sanoi.

Moskovassa yli 65-vuotiaita on jo käsketty pysymään kotonaan.

Venäjällä oli perjantaihin mennessä vahvistettu hieman yli tuhat tartuntatapausta, mutta todellisen määrä uskotaan olevan paljon suurempi. Yksi viruksen varmuudella saaneista on työskennellyt presidentin hallinnossa Kremlissä.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin ei ole ollut tekemisissä kyseisen henkilön kanssa.

Peskovin mukaan Putin ei voi keskeyttää työntekoa. Siksi onkin tärkeää, että kaikki presidentin kanssa tekemisiin joutuvat henkilöt testataan virustartunnan varalta jo ennen tapaamista, Peskov sanoi.

Lomaviikko vai ei?

Kansainvälinen lentoliikenne Venäjän ja muun maailman välillä loppui kokonaan perjantaina.

Ensi viikosta tulee Venäjällä mielenkiintoinen, sillä Putin on aiemmin ilmoittanut, että viruksen leviämisen ehkäisemiseksi kenenkään ei tarvitse mennä silloin töihin. Tiedottaja Peskov on sittemmin tarkentanut, että jos henkilö on tähänkin saakka tehnyt etätöitä kotona, sitä on syytä jatkaa – ylimääräisestä palkallisesta lomasta ei siis varsinaisesti ole kyse.

Suhtautumisessa uskonnon harjoittamiseen käytännöt vaihtelevat. Esimerkiksi Pietarissa uskovaisia on kielletty osallistumasta jumalanpalveluksiin ensi viikolla, Moskovassa tällaista määräystä taas ei ole annettu.

Venäjän vaikutusvaltaisen ortodoksisen kirkon mukaan moinen kielto on perustuslain vastainen.

MTS-teleoperaattori puolestaan vetosi kansalaisiin, jotta nämä lopettaisivat koronameemien ja -videoiden jakamisen ystäville, ne kun rasittavat kohtuuttomasti ruuhkaista verkkoa.

Lähteenä myös CNN, Meduza

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka