Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n koronakysely: Joka viides työnantaja pelkää konkurssia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan jopa joka viidennes työnantajista pelkää konkurssia. 63 prosenttia vastanneista arvioi, että korona heikentää yrityksen tilannetta melko tai erittäin paljon. Kaksi viikkoa sitten tehdyssä kyselyssä osuus oli 40 prosenttia.

Konkurssia piti tuoreeseen kyselyyn vastanneista mahdollisena 18 prosenttia.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan jos nämä pelot toteutuvat, voi edessä olla jopa 90-luvun lamaa vakavampi jättityöttömyys ja konkurssiaalto.

Maanantaina ja tiistaina tehtyyn koronakyselyyn vastasi 1 873 yrittäjää ja yritysjohtajaa. EK:n mukaan tulokset ovat painokertoimien perusteella suuntaa-antavasti yleistettävissä koko työnantajakenttään.

L omautukset ja irtisanomiset nousussa

Kyselyyn vastanneista 37 prosenttia oli jo lomauttanut ja viisi prosenttia irtisanonut henkilökuntaansa. Joka neljäs ennakoi, että lomautukset ovat lähiviikkojen aikana todennäköisiä ja 12 prosenttia antoi saman arvion irtisanomisista.

Yrityksistä 42 prosenttia arvioi, että koronavirus heikentää niiden toimintaa erittäin paljon. Kaksi viikkoa sitten tätä mieltä oli 17 prosenttia vastanneista. Palvelusektorin näkemykset ovat synkimmät, kun taas rakennusala on toistaiseksi selvinnyt vähimmin vaurioin.

Monet yritykset ovat myös huolissaan suojavarusteiden saatavuudesta. Suojavarusteita tarvitsevista yrityksistä 65 prosenttia pelkäsi saatavuuden vaikeutuvan. Varusteita tarvitaan terveydenhoidon lisäksi muun muassa kaupassa, kiinteistöhuollossa ja elintarviketeollisuudessa.

Yli puolet vastanneista arvioi, että hallituksen päättämät toimet ovat helpottaneet yritysten tilannetta. Yritykset toivovat kuitenkin suoraa rahallista tukea, pelkät lainanmaksun huojennukset eivät riitä.