Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesko ja Valio yt-neuvottelevat lomautuksista koronatilanteen vuoksi

Kesko arvioi lomauttavansa noin 2 000 työntekijää koronaviruspandemian vuoksi. Kesko käy yt-neuvotteluja erilaisista sopeuttamistoimista. Yt-neuvotteluiden taustalla on työn väheneminen koronapandemian vuoksi.

Lomautukset kestävät enimmillään yhteensä 90 päivää, niistä osa on osa-aikaisia.

Lomautusten lisäksi sopeuttamistoimia ovat esimerkiksi rekrytointien keskeyttäminen, osa-aikainen työ sekä siirto muihin yksiköihin Keskon sisällä. Toimenpiteiden piirissä on lähikuukausina kaikkiaan noin 2 500 työntekijää liike- ja tukitoiminnoissa, Kesko arvioi. Sen mukaan lomautusten määrää on pystytty vähentämään merkittävästi siirtämällä henkilöstöä yksiköiden välillä.

– Toimenpiteitä ja niiden kestoa arvioidaan epidemian ja siihen liittyvien rajoitusten keston mukaan, kertoo henkilöstöjohtaja Matti Mettälä tiedotteessa.

Kesko työllistää Suomessa kaiken kaikkiaan noin 12 000 työntekijää ja ulkomailla saman verran. Sopeutustarpeita on myös Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Baltian maissa.

Valion yt-neuvottelujen piirissä vajaat 600

Elintarvikejätti Valio aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista. Neuvottelujen piirissä on noin 580 työntekijää.

Neuvottelut kohdistuvat yhtiön pääkonttoritoimintoihin, eivätkä ne vaikuta yhtiön tehtaiden toimintaan, yritys kertoo. Neuvottelut eivät koske esimerkiksi tehtaita, laboratorioita ja varastoja.

– Kaikki 12 tehdastamme Helsingistä Ouluun pyörivät normaalisti, HR-toiminnoista yhtiön johtoryhmässä vastaava johtaja Teresa Laimio kertoo tiedotteessa.

Yhtiö kertoo, että koronaviruksen aiheuttama pandemia on vähentänyt tai lopettanut kokonaan työtarpeen eräissä tehtävissä. Esimerkiksi myynti on hiljentynyt normaalista. Lisäksi moni suurkeittiöasiakkaisiin kuuluva ravintola tai kahvila on joutunut sulkeutumaan.

– Pyrimme löytämään työntekijöillemme tilapäisiä töitä Valion tuotanto-toimitusketjun toiminnoista, joissa työmäärä on lisääntynyt sekä sopimaan mahdollisuuksien mukaan vapaiden käytöstä, Laimio sanoo.

Koronaviruspandemiasta aiheutuvat lomautukset tulisivat kestämään enintään 90 päivää.

Valio arvioi, että pandemia vaikuttaa suoraan sen koko kansainväliseen liiketoimintaan. Yhtiö odottaa, että viennin vaikeudet lisääntyvät.