Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 60 000 kotitaloutta ja 12 000 yritystä hakenut lyhennysvapaita

Kymmenettuhannet kotitaloudet ja yritykset ovat hakeneet lyhennysvapaita luottoihinsa koronakriisin takia, kertoo Finanssiala. Suomessa toimivat pankit ovat Finanssialan kyselyn mukaan maaliskuun alun jälkeen saaneet lyhennysvapaahakemuksia noin 63 000 kotitaloudelta ja 12 000 yritykseltä.

Pankkien mukaan lähes kaikki käsitellyt lyhennysvapaahakemukset on hyväksytty. Pankit eivät myönnä niitä automaattisesti.

– Hylkäyspäätös on yleensä johtunut siitä, että asiakas on ollut taloudellisissa ongelmissa jo ennen pandemian alkua. Lyhennysvapaan ja muiden lainanhoitojoustojen yksityiskohdat ovat pankkikohtaisia. Pankit tarjoavat asiakkailleen itsenäisesti päättämiään, vapaaehtoisia lainanmaksun lykkäyksiä, sanoi Finanssialan pääekonomisti, johtaja Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Finanssiala kiittää samalla hallituksen päätöstä nostaa Finnveran rahoitusvaltuuksia, koska se auttaa pankkeja jatkamaan luotonantoa yritysasiakkaille. Myös Finanssivalvonnan päätös vahvistaa pankkien lisäpääomavaatimuksia vahvistaa pankkien luotonantokykyä, Mattila kiitteli.

– Katse pitää suunnata jo pandemian jälkeiseen aikaan eli Suomen jälleenrakentamiseen. Työllisyyttä ja kasvua ei saada uuteen nousuun, mikäli elinkelpoiset yritykset eivät selviä tästä taloudellisesta kuopasta, Mattila totesi.

Finnvera teki maaliskuussa nykyisille ja uusille pk-yritysasiakkaille yhteensä yli 5 300 päätöstä rahoitusjärjestelyistä. Määrä oli viisinkertainen edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna.