Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusalalle neuvoteltiin yleisen linjan mukaiset työehtosopimukset – koskevat noin sataatuhatta ihmistä

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto ovat päässeet sopuun työntekijöiden työehtosopimusten sisällöstä, molemmat kertoivat tiedotteissaan. Sopu syntyi hyvissä ajoin ennen nykyisen sopimuskauden päättymistä.

Neuvottelutulos on kustannusvaikutuksiltaan yleisen linjan mukainen. 22 kuukauden mittaisen sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan kahdessa erässä, ensin 1,6 prosentilla syyskuussa ja siitä vuoden kuluttua 1,3 prosentilla.

Sopimuskausi kestää toukokuun alusta helmikuun 2022 loppuun. Se koskee rakennusalaa, maa- ja vesirakennusalaa, rakennustuoteteollisuutta, lvi-alaa, asfalttialaa, vedeneristysalaa, maalausalaa ja lattianpäällystysalaa. Sopimukset ovat yleissitovia, ja ne vaikuttavat yhteensä noin sadantuhannen työntekijän työsuhteen ehtoihin.

"Korona alkoi heiluttaa neuvottelupöytiä"

Koronaepidemian vuoksi tammikuussa alkaneita neuvotteluja käytiin poikkeuksellisessa tilanteessa. Sopimuksiin sisältyy erillinen kriisilauseke, johon on kirjattu, että jos koronaepidemian talousseuraamusten vuoksi työmarkkinoilla toteutetaan esimerkiksi yleisiä palkanalennuksia tai työajan pidennyksiä, vastaavat sopimusmuutokset tehdään myös kaikilla rakennusalan työehtosopimusaloilla.

Molemmat osapuolet kertoivat pitävänsä tärkeänä, että töitä voidaan nyt jatkaa poikkeusoloissa mahdollisimman häiriöttömästi.

– Korona alkoi heiluttaa neuvottelupöytiä niin, että paperit meinasivat mennä sekaisin. On alalta kelpo saavutus, että sopimukset syntyivät. Mielestäni se kertoo vastuuntunnosta. Isot ja pienet asiat on voitava erottaa, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kommentoi liiton verkkosivulla . Sopimusten lopputuloksia hän luonnehtii kelvollisiksi.