Ravintolan lähistöltä aamuyöllä kiinni otettu mies joutui olemaan yön putkassa lonkka sijoiltaan menneenä. Korkein oikeus (KKO) tuomitsi tämän vuoksi kaksi poliisimiestä sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta. Tapaus sattui Kuopiossa keväällä 2014.
Säilöönoton turvallisuustarkastuksen yhteydessä poliisit kaatoivat miehen maahan siten, että tämän lonkkanivel meni sijoiltaan. Mies vietiin ambulanssilla hoitoon vasta, kun hän oli ollut 11 tuntia putkassa. KKO:n mukaan poliisit laiminlöivät lääkärinavun hankkimisen, eivät kuitenkaan tahallaan vaan huolimattomuudesta.
Molemmat poliisit kertoivat oikeudessa, ettei mies ollut maahan kaatamisen yhteydessä tai putkaan vietäessä valittanut kivusta tai ilmaissut mitenkään loukkaantuneensa. KKO:n mukaan heidän olisi kuitenkin pitänyt varmistua siitä, että maahan kaataminen ei ollut aiheuttanut miehelle vammoja.
Kiinniotolle oli KKO:n mukaan perustelut
Korkein oikeus katsoi, että miehen kiinniotolle oli lainmukaiset perustelut. Tältä osin oikeus hylkäsi syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapaudenriistosta. KKO:n mukaan selvitysten perusteella oli mahdollista, että mies oli ennen kiinni ottamista käyttäytynyt aggressiivisesti poliiseja kohtaan ja kuljetuksen aikana hakannut ja potkinut poliisiautoa.
Toinen poliiseista käytti tuomion mukaan epäasiallista kieltä puhuessaan miehen kahdelle seuralaiselle. KKO:n mukaan poliisi syyllistyi tässä virkavelvollisuuden rikkomiseen.
Korkein oikeus tuomitsi epäasiallista kieltä käyttäneen poliisimiehen 35 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan sakkosumma on 1 190 euroa. Toinen poliisi sai 30 päiväsakkoa eli 840 euroa maksettavaa.
Aiemmin käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet. Hovioikeus taas oli tuominnut toisen poliiseista 60 ja toisen 80 päiväsakkoon.
---
15.4. lähetettyä juttua on korjattu 16.4. klo 13.13. Poistettu virheellinen kohta:
Jutussa kerrottiin virheellisesti, että korkein oikeus määräsi kaksi poliisimiestä maksamaan loukkaantuneelle yhteensä 5 500 euron korvaukset. Hovioikeus määräsi aiemmin korvauksia, korkein oikeus kuitenkin hylkäsi korvausvaatimuksen.