Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Sanomille langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta, verokoneista vapauttava kolmelle lehdelle

Helsingin Sanomat on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen, koska se ei korjannut julkaisemassaan STT:n uutisessa ollutta asiavirhettä riittävän nopeasti. Yhteensä neuvosto teki yhdeksän päätöstä, joista muut olivat vapauttavia.

JSN:n päätösten joukossa oli myös päätös kolmesta kantelusta, jotka koskivat Aamulehden, Iltalehden ja Ilta-Sanomien verokoneita. Koneisiin oli koottu Suomen suurituloisimpien vuosittaisia tulo- ja verotietoja. Verottajalta saatu lista koostuu 100 000 euron tulorajan ylittäneistä.

Kanteluiden mukaan verokoneet rikkovat yksityisyyden suojaa.

JSN totesi, että verotietojen julkisuus on tärkeä osa avointa yhteiskuntaa ja tiedotusvälineillä on merkittävä rooli verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja vaikutuksista käytävässä julkisessa keskustelussa.

Kuoleman uutisoinnista vapauttava

Edellisten lisäksi JSN antoi äänestyksen jälkeen vapauttavan ratkaisun Etelä-Saimaa- ja Uutisvuoksi-lehdille uutisesta, jossa kerrottiin yksityishenkilön tapaturmaisesta kuolemasta pihapiirissä.

Uutisvuoksi julkaisi uutisen netissä pian sen jälkeen, kun kuolleen omainen oli soittanut hätäkeskukseen. Molemmat lehdet mainitsivat uutisessaan kuolleen henkilön kotikadun. Kantelun mukaan kuolleen vanhemmat lukivat tapahtuneesta Uutisvuoksen nettijutusta.

Neuvosto antoi lehdille vapauttavat päätökset äänin 9–5, koska se katsoi, etteivät lehdet rikkoneet Journalistin ohjeiden vaatimusta kuoleman hienotunteisesta uutisoinnista kertomalla tapaturmasta nopeasti ja yksilöidysti.

STT, Uusimaa-lehti ja Yle saivat vapauttavat päätökset muun muassa juttujen virheellisyyttä käsitelleistä kanteluista.

Päätökset tehtiin JSN:n historian ensimmäisessä etäyhteyden välityksellä pidetyssä kokouksessa.