Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden ihmisen hengen vaatinut turma Airiston selällä johtui puutteellisesta tähystyksestä tai havaintovirheestä

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan Airiston selällä viime vuoden elokuussa tapahtunut huviveneiden yhteentörmäys johtui puutteellisesta tähystyksestä tai havaintovirheestä. Erityistä piittaamattomuutta tai varomattomuutta ei Otkesin mukaan tilanteessa kuitenkaan ollut. Myös hätäpuhelun ja tehtävän siirtämisessä hätäkeskuksesta meripelastuskeskukseen havaittiin puutteita.

3. elokuuta tapahtuneessa turmassa kuoli kaksi ihmistä. Otkesin mukaan liikenne turmapaikalla oli vähäistä ja näkyvyys hyvä. Väritykseltään veneet sulautuivat taustaan. Molempien veneiden päälliköillä oli pitkä veneilykokemus.

– Vesialueilla on sattunut useita onnettomuuksia, joissa huviveneet ovat törmänneet toisiinsa joko puutteellisen tähystyksen tai havaintovirheiden vuoksi. Muuttumaton suuntima ja vähenevä etäisyys muodostavat tilanteen, jossa havaintovirhe syntyy erityisen helposti. Ongelma on kyllä hyvin tunnistettu, mutta käytännön keinot sen ratkaisemiseen ovat olleet liian vähäisiä, toteaa tiedotteessa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.

"Tähystämisen on oltava aktiivista"

Otkes suosittaa muun muassa, että yhteentörmäysriskin arvioinnin käytännön keinot nostetaan osaksi veneilijöille tarjottavaa koulutusta ja ohjeistusta. Myös tähystyksen ja sen käytännön keinojen opetukseen tulisi kiinnittää huomiota.

– Vesiliikenteen säännöissä ja määräyksissä korostetaan päällikön vastuuta aluksen turvallisen kulun varmistamiseksi, mihin liittyy myös asianmukaisen tähystämisen järjestäminen muun muassa mahdollisen yhteentörmäämisriskin tunnistamiseksi riittävän ajoissa. Tähystämisen on oltava aktiivista joka suuntaan, painottaa tiedotteessa tutkinnanjohtaja Risto Haimila.

Lisäksi Otkes kehottaa sisäministeriötä varmistamaan, että hätäkeskuksessa vastaanotetun meripelastustehtävän siirtäminen hätäkeskuksesta meripelastuskeskukseen sujuu viiveettä ja katkoksitta.

Tutkinnanjohtaja Haimilan mukaan Hätäkeskuslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen hätäilmoituksen vastaanottojärjestelmien yhteensovittamisessa on teknisiä puutteita, jotka on syytä korjata.