Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wuhanilaisen viruslaboratorion johtaja tyrmää salaliittoteoriat

Kiinan Wuhanissa toimivan viruslaboratorion johtaja torjuu väitteet, että maailmalla tuhoa levittävä koronavirus olisi päässyt leviämään heiltä. Epäily on saanut tukea muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeolta, joka aiemmin tällä viikolla ilmoitti Yhdysvaltojen tutkivan, miten virus pääsi leviämään maailmalle.

Laboratorion johtaja Yuan Zhiming sanoo Kiinan valtion television haastattelussa, ettei virus ole mitenkään voinut karata Wuhanin laboratoriosta. Yksikään laboratorion henkilökunnasta ei ole saanut tartuntaa, hän sanoi.

Trump: Kiinan syytä varautua seurauksiin, jos koronaviruksen annettiin levitä tietoisesti

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen arvioinut Kiinan toimia maailmanlaajuisessa koronaviruskriisissä. Trumpin mukaan Kiinan on syytä varautua seuraamuksiin, jos käy ilmi, että maa antoi tietoisesti tilanteen huonontua. Viruskriisin oletetaan saaneen alkunsa Kiinan Wuhanista joulukuussa.

– Se (pandemia) olisi voitu pysäyttää Kiinassa alkuunsa, mutta niin ei tehty. Ja nyt koko maailma kärsii sen takia, Trump sanoi päivittäisessä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun häneltä oli kysytty mahdollisista Kiinaan kohdistuvista seuraamuksista.

Trumpin mukaan vissi ero on siinä, pääsikö virus leviämään vahingossa vai oliko mukana tahallisuutta. Kiina ei esimerkiksi suostunut ottamaan vastaan apua Yhdysvalloilta tilanteessa, jossa virus levisi jo voimakkaasti, presidentti sanoi.

– Oli tilanne kummin päin tahansa, heidän olisi pitänyt päästää meidät sisään. -- Luullakseni he tiesivät, että kyse oli jostakin vakavasta ja heitä nolotti, Trump arvioi.

Kuolleisuusluvut epäilyttävät edelleen

Trump suomi jälleen myös Kiinan ilmoittamia kuolleisuuslukuja, joiden todenperäisyyttä on epäilty laajasti. Virallisten lukujen mukaan Kiinassa olisi kuollut viruksen seurauksena vain 0,33 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden.

– Luku on mahdoton. Siihen lukuun on mahdotonta päästä, Trump sanoi.

Perjantaina Kiina korjasi koronaviruskuolemiensa määrää kymmeniä prosentteja ylöspäin. Maa on nyt kertonut yhteensä noin 4 600 koronavirukseen liittyvästä kuolemasta.

Eniten koronaviruskuolemia on tilastoitu Yhdysvalloissa, jossa suhdeluku on 11 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden. Yhteensä kuolemia on jo lähes 39 000.

Esimerkiksi noin 20 000 kuolemasta kertoneessa Espanjassa suhdeluku sataa tuhatta asukasta kohden on 44 kuollutta, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Maailmassa jo yli 160 000 kuolemaa

Viimeisen 24 tunnin aikana Yhdysvalloissa ainakin 1 890 ihmistä on kuollut koronavirukseen, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta perjantai-illasta lauantai-iltaan paikallista aikaa.

Viime päivinä on Yhdysvalloissa kerrottu toistuvasti yli 2 000 uudesta kuolemasta päivittäin.

Lauantaina koronaviruskuolemien määrä Euroopassa nousi yli 100 000:n. Koko maailmassa kuolemia on rekisteröity jo yli 160 000, kertovat sekä Johns Hopkinsin että Worldometerin seurannat.