Norja alkaa purkaa koronarajoituksia – yli puolet pitää höllentämistä ennenaikaisena

Norja alkaa maanantaina purkaa koronaviruksen hillitsemiseksi määrättyjä rajoituksia. Muun muassa päiväkodit saavat avata taas ovensa.

Lisäksi norjalaiset saavat maanantaista lähtien luvan lähteä taas vapaa-ajan asunnoilleen. Alakoulut avataan seuraavana maanantaina, niiden oltua suljettuina maaliskuun puolivälistä lähtien. Samalla myös kampaamot, kosmetologit ja vastaavat palvelut saavat avata ovensa.

Monet norjalaiset kuitenkin epäilevät, että rajoituksia höllennetään liian varhain. Uutissivusto ABC Nyheterin kyselyssä yli puolet eli 54 prosenttia vastaajista kertoi pelkäävänsä, että rajoitusten purkaminen saa tartuntojen määrän uuteen kasvuun.

Kolmekymmentä prosenttia arveli, että höllentäminen tapahtuu sopivalla hetkellä.

Terveyspsykologian emeritusprofessori Arne Holte pitää ihmisten huolia luonnollisina.

– Luottamus ei riitä, meidän pitää myös olla huolissamme. Luottamuksen ja huolen yhdistelmä saa meidät noudattamaan järkeviä ohjeita, Holte sanoi.

Koulujen toiminta ei ole palaamassa normaaliksi vielä pitkään aikaan, sillä tartuntojen rajoittamiseksi opetusta järjestetään aluksi pienryhmissä. Lisäksi koulupäivien pituutta ja määrää todennäköisesti rajoitetaan.

– Kaikki oppilaat eivät voi palata kouluun heti. Päätimme, että aloitamme nuorimmista oppilaista koska katsoimme, että he tarvitsevat sitä eniten, sanoi opetusministeri Guri Melby.

Norjassa on todettu noin 7 000 koronavirustartuntaa ja 160 kuolemantapausta.

Tanskassa pääsee taas kampaajalle ja autokouluun

Myös Tanska purkaa rajoituksiaan maanantaina. Kouluista ja päiväkodeista osa avattiin jo kuluneella viikolla, mutta maanantaina myös esimerkiksi kampaamot, hammaslääkärit, fysioterapeutit ja autokoulut saavat jatkaa toimintaansa.

Maan hallitus pitää sunnuntaina tiedotustilaisuuden , jossa on määrä kertoa tarkempia toimintaohjeita.

Tanskassa on todettu yli 7 000 koronavirustartuntaa ja liki 350 kuolemantapausta.

Israelissa osa kouluista avataan tiistaina

Israel alkoi sunnuntaina purkaa koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Hallitus päätti varhaiseen aamuun jatkuneessa istunnossa, että kaupat ja erityisopetusta tarjoavat koulut avataan ja pienimuotoinen uskonnon harjoittaminen sallitaan.

Kouluja aletaan avata tiistaista lähtien. Uskontoa saa harjoittaa enintään 19 ihmisen ryhmissä, mutta kokoontumiset pitää järjestää ulkona. Lisäksi osanottajien tulee käyttää maskeja ja pysytellä kahden metrin etäisyydellä toisistaan.

Maskien käyttö ulkona määrättiin pakolliseksi viime sunnuntaina.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa on varmistettu yli 13 000 koronatartuntaa ja 171 ihmistä on kuollut tautiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti, että rajoitustoimia voidaan kiristää uudelleen, jos tartuntojen määrä kääntyy taas kasvuun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka