Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun Ruisrock peruuntuu tältä kesältä, Ilosaarirock ja Provinssi odottavat hallituksen nuotteja

Turun Ruisrock kertoi tiistaina peruuttavansa tulevan kesän festivaalin koronavirusepidemian vuoksi. Festivaali on määrä järjestää seuraavan kerran kesällä 2021.

Kesän muista festivaaleista Provinssi ja Ilosaarirock kertoivat STT:lle tiistaina odottavansa hallituksen linjausta yleisötapahtumien järjestämisestä. Se saatetaan saada jo keskiviikkona, kun hallitus kokoontuu tarkastelemaan säädettyjen rajoitustoimenpiteiden jatkoa.

Festarikaupungit suosittavat massatapahtumien perumista

Turun kaupunginhallitus päätti viime viikolla suosittaa, että massatapahtumat perutaan Turussa heinäkuun loppuun asti. Ruisrock olisi järjestetty heinäkuun alkupuolella. Suositus oli Ruisrockin järjestäjille viimeinen niitti peruutuspäätökseen.

– Koimme, että on reilumpaa kaikille osapuolille tehdä päätös nopeasti kuin odotella liian pitkään, promoottori Mikko Niemelä kommentoi STT:lle.

Myös Joensuun kaupunki on suosittanut suurtapahtumien perumista. Ilosaarirockissa odotetaan vielä hallituksen linjausta, sillä se voi vaikuttaa sopimuksiin.

– Jos tapahtumat kielletään, voimaan tulee force majeure -pykälä, mihin vedoten sopimuksen voi purkaa. Tämä vaikuttaa myös tapahtumien mahdollisiin peruutusvakuutuksiin. Vakuutusyhtiöille suositus ei riitä, Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis kertoo.

Jos kielto tulisi voimaan vasta tapahtuman perumisen jälkeen, tulkinta ei välttämättä olisi niin selkeä.

Jopa miljoonatappiot

Ruisrockin liikevaihdoksi tälle vuodelle oli arvioitu 10–11 miljoonaa euroa, mikä jää nyt toteutumatta. Lipun ostaneet voivat siirtää liput ensi vuodelle tai palauttaa ne, joten festivaalin tulot putoavat käytännössä nollaan. Kaikki tähän mennessä tehty on suoraa tappiota, Mikko Niemelä kertoo.

– Lopullinen määrä selviää vasta vuoden lopussa, mutta varmaan lähemmäs miljoonan euron tappiosta puhutaan.

Terveys ja turvallisuus edellä

Jos suurtapahtumien kielto ei jatku kesän yli, on Ilosaarirockin peruminen Petri Variksen mukaan silti mahdollista. Päätös tehdään festivaalikävijöiden terveys edellä.

– Toivomme, että arvio tulee niiltä, joilla on tieto epidemian kulusta. Emme halua joutua siihen asemaan, että itse arvioisimme, mikä on terveellistä ja turvallista, Varis perustelee.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen ei halua spekuloida mahdollista perumista siinä tapauksessa, että kielto ei jatkuisi. Nopea tieto tapahtumien tilanteesta on Rumpusen mukaan nyt parasta, mitä voidaan saada.

– Sillä on valtavasti merkitystä, syntyykö päätös nyt, kuukauden päästä vai vielä myöhemmin. Reagointiaika on kullanarvoista ja kaikin puolin arvokasta siinä, että epävarmuus poistuu myös kävijöiltämme, Rumpunen sanoo.

Ilosaarirockin Varis toivoo, että ratkaisu tehtäisiin kerralla ainakin kesän yli, eikä esimerkiksi kuukaudeksi kerrallaan.

– Toivomme hallitukselta rohkeutta, että osataan tehdä päätöksiä turvallisuus edellä.