Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neste, Kone ja Elisa vauhdittivat pörssipäivän selvään nousuun –öljyn hinta on toipunut aamun laskusta

Helsingin pörssi päätyi 3,2 prosenttia plussalle Koneen, Elisan ja Nesteen vetäminä. Osavuosituloksensa julkaissut Kone näki jo toivon pilkahduksia Kiinan markkinoilla, mikä palkittiin 5,7 prosentin kurssinousulla.

Niin ikään alkuvuoden tuloksestaan kertonut teleyhtiö Elisa kertoi kasvaneesta liikevoitosta ja ilmoitti pitävänsä näkymänsä ennallaan. Päivän päätteeksi osake oli kohonnut 6 prosenttia.

Varsinainen vauhtikone oli kuitenkin öljymyllerryksen keskellä kukoistava Neste, jonka osake loikkasi 9 prosenttia ylöspäin.

Muun Euroopan pörsseistä Lontoon FTSE 100 -indeksi päätyi 2,3 prosentin nousuun. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi kohosi 1,6 prosenttia.

Myös New Yorkin arvopaperimarkkinat ovat käynnistyneet nousun merkeissä. Dow Jones oli edennyt alkuillasta 1,6 prosenttia, S&P 500 samoin 1,6 prosenttia ja Nasdaq Composite 2 prosenttia.

Brentin hinta selvään nousuun aamun notkahduksesta

Pohjanmeren Brent-öljyn hinta on lähtenyt reippaaseen nousuun aamun pudotuksen jälkeen. Brentin kesäkuun toimitusten hinta on kohonnut yli 21,60 dollariin tynnyriltä, kun aamupäivällä hinta oli vajonnut 16 dollariin tynnyriltä.

Myös Yhdysvaltojen WTI-viitelaadun hinta on noussut aamun runsaasta 10 dollarista vajaaseen 16 dollariin.

WTI:n toukokuussa toimitettava öljy teki maanantaina ennennäkemättömän sukelluksen, kun sen hinta vajosi yli 40 dollaria miinukselle. Tuottajien oli toisin sanoen maksettava, jotta kukaan suostuisi ottamaan vastaan heidän öljyään. Ostajia on tässä tilanteessa vaikea löytää, kun varastot ovat täynnä ja öljyn kulutus on koronakriisin seurauksena romahtanut.

WTI:n hinta on ollut varasto-ongelmien seurauksena erityisen kovassa paineessa, koska sitä toimitetaan yhdessä paikassa Yhdysvalloissa. Paine on myöhemmin levinnyt koskemaan myös Pohjanmeren Brent-laatua, vaikka sen toimituksissa ei ole yhtä pahaa pullonkaulaa.

Markkinoilla odotetaan, että öljyn hinta pysyy alamaissa kunnes koronakriisin mukanaan tuomat eristystoimet ja matkustusrajoitukset päättyvät.

Hintakriisiä on pahentanut Saudi-Arabian ja Venäjän välinen hintasota. Ne ja muut suuret öljyntuottajat pääsivät aiemmin huhtikuussa yhteisymmärrykseen toimista hintaromahduksen pysäyttämiseksi ja sopivat, että tuotantoa leikataan liki 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Sopimus ei ole tuottanut toivottua tulosta, ja hinnat ovat jatkaneet syöksyään. Leikkausta ei pidetä riittävän suurena, jotta se kompensoisi öljyn kysynnän romahduksen.

Helsingin pörssi 3 prosentin nousussa Koneen ja Elisan vetämänä

Arvopaperipörssit ovat Euroopassa selkeässä nousussa. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi on edennyt runsaat kaksi prosenttia. Frankfurtin DAX on yli prosentin vauhdissa.

New Yorkissa pörssien pääindeksit ovat noin kaksi prosenttia plussalla.

Helsingissä nousussa on teleyhtiö Elisa , joka kertoi kasvaneesta liikevoitosta ja ilmoitti pitävänsä näkymänsä ennallaan. Kurssi oli iltapäivällä noin 6 prosentin nousussa. Päivän toinen tulosjulkistaja Kone rientää samaa vauhtia.

Yleisindeksi oli kohonnut iltapäivällä noin 3 prosenttia puhkaisten samalla 8 000 pisteen rajan.