Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isot yleisötilaisuudet pysyvät kieltolistalla ainakin heinäkuun loppuun

Suuria yleisötapahtumia ei tänä kesänä voi järjestää ennen kuin aikaisintaan elokuussa. Hallitus linjasi keskiviikkona, että yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien kieltoa on syytä jatkaa heinäkuun loppuun saakka.

– Todella vaikeaa näin savonlinnalaisena oopperan ystävänä on tämä päätös tehdä, mutta toisaalta vielä vaikeampaa olisi nähdä, että tällainen tapahtuma olisi viruslinko, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) STT:lle keskiviikkona.

Savonlinnan oopperajuhlat on ollut määrä järjestää 3.–31. heinäkuuta.

Hallituksen linjausta osattiin ennakoida ja myös Kososen mukaan on selvää, että suuret yleisötapahtumat ovat viimeisiä rajoituksia, joita puretaan. Ne ovat hänen mukaansa myös EU:n komission suosituslistalla viimeisiä purettavia.

– Esimerkiksi Saksa ja Tanska ovat kieltäneet tapahtumat elokuun loppuun asti ja ne ovat kuitenkin vähän meitä edellä taudin etenemisessä.

Elokuun ja alkusyksyn tapahtumien arviointi tehdään kesäkuun alussa, jolloin hallitus antaa seuraavan oman suosituksensa. Varsinaisista kielloista päättää kuitenkin viranomainen. Aluehallintovirastot (avit) kieltävät tapahtumien järjestämisen tartuntalain perusteella aina kuukaudeksi kerrallaan.

Alle 500 ihmisen tilaisuuksien kohtaloa hallitus pui ensi viikolla.

Mahdollisista korvauksista linjauksia myöhemmin

Mahdollisista korvauksista tapahtumien järjestäjille hallitus linjaa STT:n tietojen mukaan vasta lisätalousarvion yhteydessä toukokuussa. Kososen ja myöskään pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei ole vielä keskustellut korvauksista.

– Tietenkin toivon, että pystyisimme tulemaan tappioissa vastaan kesätapahtumien järjestäjiä. Ne ovat erittäin merkittäviä vuosikymmenten aikana paikkansa maailmankin kartalla saaneita festivaaleja ja alueellisesti todella merkittäviä toimijoita, ministeri Kosonen sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoisen mukaan kokonaisuus on monimutkainen. Hänen mukaansa moni tapahtumien järjestäjistä on yritysmuotoisia ja ne voivat hakea tukea esimerkiksi Business Finlandista tai ely-keskuksista.

– Mutta sitten on paljon kulttuuri- ja taidepuolen toimijoita, jotka ovat esittäneet toiveensa siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö pystyisi ennakoimaan tuen tasoa ensi vuonna, ja jos mahdollista pidättäytyisi ainakin jo myönnettyjen tukien takaisinperinnästä, Lehikoinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Näistä keskustellaan koko laajan kentän kanssa ja hallitus tulee näistä erikseen linjaamaan.

Osalla tapahtumien järjestäjistä on myös vakuutuksia, joiden kautta voi saada korvauksia,.

– Osalle järjestäjistä lankeaa korvausvelvollisuuksia esiintyjille. Sen takia oli tärkeää, että hallitus tänään selkeästi linjasi, että heinäkuun loppuun asti on erittäin epätodennäköistä, että isoja tapahtumia voidaan järjestää. Se vapauttaa monet järjestäjät korvausvelvollisuudesta, Lehikoinen sanoi.

Moni perunut jo oma-aloitteisesti

Aiemman päätöksen perusteella isot yleisötapahtumat oli hallituksen suosituksella kielletty toukokuun loppuun saakka. Moni festivaali on perunut tapahtumansa tältä vuodelta jo oma-aloitteisesti, esimerkiksi Turun Ruisrock.

Kesän festivaaleista Savonlinnan oopperajuhlien lisäksi muun muassa Provinssi, Ilosaarirock, Tuska ja Seinäjoen tangomarkkinat kertoivat tiistaina STT:lle odottavansa hallituksen linjausta yleisötapahtumien järjestämisestä ennen kuin tekevät päätöksen mahdollisesta perumisesta.

Esimerkiksi Ruisrockilla, Seinäjoen tangomarkkinoilla tai Savonlinnan oopperajuhlilla ei ole sellaista vakuutusta, joka korvaisi tapahtuman peruuntumisen tässä tilanteessa.