Surkea jäätalvi pilasi itämerennorpan pesinnän

Valtaosa itämerennorpista elää Perämerellä. Kuvan norppa on kuvattu Korkeasaaressa vuonna 2015. / MARI LEHMONEN HANDOUT / MARI LEHMONEN / LEHTIKUVA

STT

Itämeren huono jäätalvi on heikentänyt merkittävästi itämerennorpan pesintää, kertoo ympäristöjärjestö WWF.

Itämeren jääpeite oli tänä talvena Ilmatieteen laitoksen mukaan laajimmillaan 37 000 neliökilometriä, mikä on ennätyksellisen vähän. Edellinen ennätys, 49 000 neliökilometriä, oli vuodelta 2008.

Norpan poikaset, kuutit, syntyvät normaalisti jään päälle muodostuneeseen lumiluolaan, jossa emä imettää niitä yli kuukauden ajan. Jos pesän suojaa ei ole, poikasta uhkaavat pedot ja kylmyys.

– Norppa on pesinnässään niin riippuvainen jäästä, että johtopäätös on ilmeinen ja lohduton: pesintä epäonnistui todennäköisesti pahoin itämerennorpan eteläisillä pesimäalueilla, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Koko Itämeren norppakanta on noin 20 000 yksilöä. Valtaosa itämerennorpista elää Perämerellä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka