Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parikymppinen nainen vangittiin EIT:n tuomioon liittyvien rikosepäilyjen vuoksi

Jutussa on kyse siitä, onko ihmisoikeustuomioistuimelle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. Surmatuksi väitetyn miehen epäillään olevan elossa.

Nuorehko nainen on vangittu jutussa, jossa surmatuksi väitetyn irakilaismiehen epäillään olevan sittenkin elossa. Vuonna 1996 syntynyt nainen vangittiin perjantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Rikosepäilyjä tutkii keskusrikospoliisi (KRP).

Rikosepäilyissä on kyse siitä, onko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta, joka palautettiin Irakiin kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Ihmisoikeustuomioistuin antoi marraskuussa 2019 Suomelle langettavan päätöksen tapauksessa, jossa silloisten tietojen mukaan Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Irakilaismies karkotettiin kotimaahansa vuonna 2017. Valituksen EIT:lle teki miehen tytär.

EIT:n ratkaisu oli yksimielinen

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. Päätöksen takana on seitsemän tuomaria, jotka olivat ratkaisussaan yksimielisiä.

EIT katsoi, etteivät Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomen viranomaiset olivat tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Jan Aarnisalo KRP:stä on aiemmin vahvistanut, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavaan ratkaisuun vaikuttanut kuolintodistus on Irakin viranomaisten mukaan väärennetty. Hän ei ole vahvistanut sitä, että vangittu nainen olisi sama ihminen, joka aikanaan teki valituksen EIT:lle.

Jos rikosepäilyt johtavat lainvoimaiseen tuomioon, Suomi voi hakea EIT:ltä tuomion uudelleentarkastelua.

EIT:n määräämiä korvauksia surmatuksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa ei ole vielä maksettu