Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Suurimpien te-toimistojen käsittelyajat ovat venyneet laittomiksi

Suurimmat te-toimistot ovat ruuhkautuneet koronakriisin takia pahasti, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Kahdessa suurimmassa te-toimistossa työvoimapoliittisten asiantuntijalausuntojen keskimääräiset käsittelyajat ovat venyneet yli lain salliman 30 päivän.

Työvoimapoliittinen lausunto on edellytys sille, että työtön voi saada tukea työttömyyskassasta tai Kelalta. Sen vuoksi monien suomalaisten tukihakemukset ovat nyt jumissa.

Uudenmaan te-toimistossa keskimääräinen käsittelyaika on nyt 34 päivää ja Pirkanmaan te-toimistossa reilut 30 päivää.

Suurin osa työttömäksi tai lomautetuksi jäävistä suomalaisista saa työvoimapoliittisen lausuntonsa nopeasti. Jumissa ovat nimenomaan asiantuntijalausunnot, joissa työtön henkilö on esimerkiksi yrittäjä tai opiskelija ja te-toimiston asiantuntijan on paneuduttava hänen tilanteeseensa.

Uudenmaan te-toimistossa tällaisia selvityspyyntöjä on jonossa reilut 14 000. Lisäksi toisessa käsittelyjonossa on noin 12 500 yrittäjien työttömyysturva-asiaa.

Uudeltamaalta ja Pirkanmaalta kerrotaan, että toimenpiteisiin käsittelyn nopeuttamiseksi on jo ryhdytty.

Muissa suurissa te-toimistoissa käsittelyajat ovat toistaiseksi pysyneet lain mukaisina.