Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kertoo nähneensä todisteita koronanviruksen yhteydestä kiinalaislaboratorioon, pohtii nyt lisätulleja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis asettamaan uusia tulleja Kiinalle koronaviruksen leviämisen takia.

Trump kertoo nähneensä todisteita koronaviruksen yhteydestä wuhanilaiseen laboratorioon. Kun toimittajat kysyivät presidentiltä, mikä sai hänet niin varmaksi yhteydestä, Trump vastasi, ettei voi kertoa sitä.

Yhdysvallat on useasti aiemminkin esittänyt, että virus olisi päässyt leviämään Wuhanissa toimivasta viruslaboratoriosta. Sekä kyseisen laboratorion johto että Kiinan viranomaiset ovat kiistäneet asian.

Koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla.

Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö sanoi torstaina, että uusi koronavirus sai alkunsa Kiinassa. Tietojen mukaan virus ei kuitenkaan olisi keinotekoinen.

Trump valmistautuu vaaleihin

Trump kertoo hallintonsa ja eri toimijoiden tutkivan, kuinka virus kehittyi ja mitä Kiina olisi voinut tehdä estääkseen sen leviämistä.

Vaikka asiaa vasta tutkitaan, Trumpilla on epäilynsä.

– He olisivat voineet pysäyttää sen, Trump sanoi viitaten siihen, että kansainvälisiä lentoja ei olisi peruttu tarpeeksi ajoissa.

Trump vaikuttaa nostaneen Kiinan koronavirustoimet merkittäväksi osaksi presidentinvaalikampanjaansa. Yhdysvalloissa on määrä pitää vaalit marraskuussa.

Trump sanoi aikaisemmin, että Kiina ei halua, että hänet valitaan uudelleen presidentiksi.

Kiina ja Yhdysvallat allekirjoittivat tammikuun alussa kauppasovun ensimmäisen vaiheen sopimuksen. Se ei kuitenkaan sisältänyt kiinalaistuotteille määrättyjen tuontitullien vähentämistä.

Jälleen yli 2 000 uutta viruskuolemaa

Päivittäisten koronaviruskuolemien määrä on jälleen noussut Yhdysvalloissa yli kahden tuhannen.

Maailman tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa on viimeisen 24 tunnin aikana kuollut viruksen seurauksena yli 2 050 ihmistä. Luku kuvaa ajanjaksoa keskiviikkoillasta torstai-iltaan paikallista aikaa. Myös tiistaina ja keskiviikkona kerrottiin yli 2 000 uudesta kuolemasta.

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronakuolemia maailmassa, yhteensä jo noin 63 000. Tartunta on vahvistettu yli miljoonalla ihmisellä.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan miljoonaa asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut viruksen seurauksena 193 ihmistä. Tartunta on todettu noin 3 300 ihmisellä miljoonaa asukasta kohti.

Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat perjantaiaamuna 38 kuollutta ja 902 tartunnan saanutta miljoonaa asukasta kohden.