Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP otti Alma Median kannatuskyselyssä selvän kaulan perussuomalaisiin, vihreiden suosio putosi alle 10 prosentin

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on huhtikuussa noussut selvästi omaan luokkaansa, selviää Alma Median ja Iltalehden kannatuskyselystä. Puolueen kannatus nousi maaliskuusta 3 prosenttiyksiköllä 24,1 prosenttiin. Muutos ei mahdu virhemarginaaliin, joten se on merkittävä.

SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholm kertoo Iltalehdelle uskovansa, että kannatuksen kasvuun on myös muita syitä kuin koronaviruspandemian vuoksi pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja hänen puolueelleen tullut medianäkyvyys.

– Hallitukseen ja pääministeriin on yleisemminkin Suomessa luottamusta, eikä oppositiolta ole tullut hirveästi rakentavia vaihtoehtoja. Pääministerin toiminta ja esiintyminen ovat vahvistaneet uskoa, Rönnholm sanoo Iltalehdelle.

Perussuomalaiset jäivät alle 20 prosentin

Toiseksi suosituin puolue on pitkään gallupeissa paalupaikkaa pitänyt perussuomalaiset, jonka suosio laski 20,1 prosentista 18,8 prosenttiin. Kolmanneksi suosituimpana tulee jälleen kokoomus, jota kertoi kannattavansa 16,2 prosenttia vastaajista, eli vain hitusen harvempi kuin maaliskuussa.

Iltalehden haastatteleman perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan SDP:n suosion kasvussa näkyy sama ilmiö kuin muissa maissa.

– Ilmiöön voi nähdä ainakin kolme syytä. Ensinnäkin mediahuomio keskittyy hallitukseen ja pääministeriin. Toiseksi muut aiheet kuin korona ovat taka-alalla. Kolmanneksi kansalaiset hakevat akuutissa kriisitilanteessa turvaa päätöksentekijöistä ja ryhmittyvät näiden tueksi, Halla-aho sanoo Iltalehdelle.

Pientä värehdintää kannatuksissa

Keskustan kannatus ponnahti prosenttiyksiköllä ylöspäin 12,9 prosenttiin ja vihreiden saman verran alaspäin 9,7 prosenttiin.

Vasemmistoliiton (7,3 prosenttia), RKP:n (4,0 prosenttia), kristillisdemokraattien (3,2 prosenttia) ja nyt-liikkeen (1,4 prosenttia) kannatuksissa tapahtui pientä, alle prosenttiyksikön värehdintää.

SDP:tä lukuun ottamatta kaikkien puolueiden kannatusmuutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään. Se on kaikkien vastaajien osalta 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen teki Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen . Haastatteluja tehtiin huhtikuun jälkipuoliskolla 1 500 kappaletta, ja haastatelluista 1 245 ilmaisi puoluekantansa. Haastatellut edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.