Joka toinen suhtautuu kielteisesti muuttoliikkeeseen kohti etelää ja kaupunkikasvukeskuksia

Pääkaupunkiseudulla noin kolmasosa suhtautuu muuttoliikkeeseen kielteisesti. Laura Ukkonen / LEHTIKUVA

STT

Lähes joka toinen suomalainen asennoituu kielteisesti Suomessa tapahtuvaan muuttoliikkeeseen kohti etelän kaupunkikeskuksia. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön Kaksin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vuonna 2017 kielteisesti etelän muuttoliikkeeseen suhtautui 36 prosenttia vastaajista, ja nyt heidän osuutensa on kasvanut 10 prosenttiyksiköllä 46 prosenttiin. Keskimääräistä useammin torjuvia olivat yrittäjät, yli 60-vuotiaat sekä taajaan asuttujen ja maaseutumaisten kuntien asukkaat. Puoluekannatuksen saralta varauksellisesti asennoituvia oli eniten perussuomalaisten tukijoiden (60 prosenttia) ja keskustan kannattajien (69 prosenttia) joukoissa.

Kahdessa viidesosassa eli 40 prosentissa vastaajista asia ei herätä intohimoja suuntaan eikä toiseen. Myönteisesti muuttoliikkeeseen suhtautuu 9 prosenttia, kun vuonna 2017 heitä oli 14 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla muuttoliikkeeseen kielteisesti suhtautuvia oli kolmasosa. Etelä- ja Länsi-Suomessa siihen suhtautui kielteisesti noin puolet ja Itä- ja Pohjois-Suomessa yli puolet vastaajista. Kaikilla alueilla kielteisesti suhtautuvia oli enemmän kuin myönteisesti suhtautuvia.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS . Tutkimusaineisto koostuu 1 053 haastattelusta, jotka kerättiin 13.–18. maaliskuuta ja jotka edustavat Suomen 18–79-vuotiaita Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka