Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eri Euroopan maissa on alettu epäillä, että korona tuli mantereelle jo viime vuoden puolella

Ranskalaisella miehellä on ollut koronatartunta jo joulukuussa, väittää potilasta hoitanut lääkäri Yves Cohen. Asiasta uutisoi muun muassa BBC .

Ensihoidon yksikön päällikkönä työskentelevä Cohen kertoo käyneensä hiljattain läpi useita potilastietoja niiltä potilailta, jotka kärsivät flunssaoireista joulu- ja tammikuussa. Samalla hän testasi 14 potilaalta ottamansa näytteet koronaviruksen varalta.

Testi antoi positiivisen tuloksen erään 50-vuotiaan ranskalaismiehen osalta. Joulukuussa hänen sairautensa diagnosoitiin keuhkokuumeena.

Cohenin mukaan testi toistettiin vielä kahdesti, jotta voitiin varmistaa, ettei kyseessä ole virheellinen tulos.

Cohen onkin nyt pohtinut, voisiko kyseinen potilas olla niin sanottu potilas nolla, josta Ranskan koronatartunnat alkoivat levitä. Hänen mukaansa asiaa on kuitenkin liian aikaista vahvistaa.

Tautia olisi tässä tapauksessa löytynyt Ranskasta jo ennen kuin ensimmäinen tautitapaus vahvistettiin taudin alkupisteenä pidetyssä Kiinan Wuhanissa. Tosin tartuntoja on epäilty löytyneen Kiinassa jo marraskuussa eli ennen kuin viranomaiset raportoivat asiasta virallisesti.

Ei tiedetä, mistä potilas sai viruksen

Nyt jo täysin toipunut ranskalaismies sanoo, ettei hänellä ole aavistustakaan, mistä hän on voinut viruksen saada. Mies ei ollut matkustellut alueilla, joilla tautia oli havaittu. Hänen vaimonsa oli kuitenkin työskennellyt lähellä paikkaa, jossa työskenteli myös kiinalaistaustaisia ihmisiä. Nyt onkin pohdittu, olivatko he mahdollisesti matkustelleet Wuhanissa.

Aiemmin Ranskassa on kerrottu, että maan ensimmäinen koronatartunta olisi löytynyt 24. tammikuuta.

Muut lääkärit tai terveysviranomaiset eivät ole vahvistaneet Cohenin tietoa. Ranskalaisen radiokanavan RFI:n mukaan Cohen on ilmoittanut havainnostaan nyt Ranskan terveysviranomaisille.

"Ei kuulosta oudolta, vaan luonnolliselta"

Myös Ruotsissa valtionepidemiologi Anders Tegnell arvioi uutistoimisto TT:lle, että on mahdollista, että Ruotsissa on ollut yksittäisiä koronatartuntoja jo marraskuussa.

Hänen mukaansa varhaisten tautitapausten jäljittäminen ei kuitenkaan ole nyt asia, jolla terveydenhoitojärjestelmää halutaan kuormittaa.

– Joitain satunnaisia tapauksia on saattanut ilmetä sellaisten matkaajien joukossa, jotka olivat Wuhanissa marras-joulukuussa viime vuonna. Se ei kuulosta oudolta, vaan hyvin luonnolliselta, Tegnell arvioi.