Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen yliopiston epäonnistunut etäpääsykoe uusitaan

Itä-Suomen yliopiston maanantaina pidetty ensimmäinen sähköinen etävalintakoe uusitaan. Syynä ovat tekniset ongelmat, joiden vuoksi yliopisto päätti mitätöidä maanantain kokeen.

Yliopiston tiedotteen mukaan ongelmat johtuivat kokeen eri osioiden tekniseen ajastukseen liittyvästä yliopiston virheestä.

– Tämä ongelma on käyty läpi yliopistojen tietopalvelujen kautta ja tämä asia varmistetaan seuraavaksi kerraksi. Kyse ei ollut järjestelmän kuormituksesta, vaan siellä oli tekninen ajastusongelma. Se johtui siitä, että tämä koe on monivaiheinen, Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan varadekaani Jopi Nyman kertoo STT:lle.

Yliopiston tiedotteen mukaan kyse oli kasvatustieteiden kelpoisuusopintojen pääsykokeesta, jossa hakukohteena olivat muun muassa erityisopettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan ja opinto-ohjaajan kelpoisuuteen johtavat koulutukset.

Koe uusitaan 14. toukokuuta

Uusi koe järjestetään kaikille hakijoille torstaina 14. toukokuuta tasavertaisen kohtelun vuoksi. Nymanin mukaan maanantaina järjestetty koe oli Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen digitaalisesti toteutettu etäpääsykoe.

– Tässä täytyy muistaa, että tämä etäpääsykoe oli vain ensimmäinen osa. Tämän kokeen perusteella valitaan ne hakijat, jotka pääsevät jatkoon, Nyman jatkoi.

Kokeen ongelmista kertoi tiistaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat verkkosivuillaan . Lehden mukaan osa hakijoista oli jäänyt linjoille odottamaan "hissimusiikkia" kuunnellen.

"Järjestelmän testaaminen etukäteen tärkeää"

Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtori Tapio Määttä korostaa, että järjestelmän testaaminen etukäteen on valintakokeeseen osallistuvalle tärkeää.

– Tämä on tärkeää, koska silloin ei tule turhaa sähläämistä valintakoetilanteessa. Järjestelmän testausmahdollisuudesta hakijat saavat aina tiedon ennen koetta.

Määtän mukaan yliopisto lähettää esimerkiksi laitteistovaatimuksista ohjeet hyvissä ajoin ennen koetta, jotta tarvittavat mahdolliset päivitykset tai vaikkapa selainvaatimukset tulevat kuntoon.

– Tässäkin kokeessa ilmeni, että kaikki eivät olleet näitä ohjeita ajoissa tsekanneet ja päivittäneet järjestelmiään. Ei se iso ongelma ole, enkä halua syytellä hakijoita. Meille on tärkeää, että ohjeet ovat selkeitä.

Määttä muistuttaa, että valtaosa valintakokeeseen osallistuneista vajaasta 800 pyrkijästä sai kokeen tehtyä ongelmitta.