Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osakesäästötileistä neljännes avattu uusille sijoittajille – yhteensä noin 100 000 tiliä

Pörssisijoittamiseen tarkoitetuista osakesäästötileistä noin neljännes on avattu uusille sijoittajille eli sellaisille, joilla ei aiemmin ole ollut arvo-osuustiliä, kertoo arvopaperikeskus Euroclear Finland .

Yhtiön ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään oli toukokuun alkuun mennessä avattu noin 100 000 osakesäästötiliä, joista uusille sijoittajille noin 25 000.

Osakesäästäjien puheenjohtaja, rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, että uusien pörssisijoittajien määrä on hyvällä tasolla.

– Itse odotin, että niitä ihmisiä tulee paljon. Tämä osoittaa, että niitä oikeasti tulee.

Osakesäästötilit näyttävät kiinnostavan etenkin nuoria ja nuoria aikuisia. 18–29-vuotiaille on avattu lähes 29 000 tiliä ja 30–39-vuotiaille noin 27 000. Kolmanneksi eniten tilejä on avattu nelikymppisille, joilla on vajaat 17 000 tiliä.

– Osakesäästötilit sopivat pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Mitä nuorempi ihminen on, sitä järkevämpää on avata osakesäästötili, Rothovius sanoo.

Osakesäästötilit otettiin käyttöön tammikuun alussa. Niillä olevien säilytysten arvo oli viime maanantaina noin 335 miljoonaa euroa. Naisten tilien markkina-arvo oli noin 57 miljoonaa euroa, kun miesten tilien arvo oli vajaat 276 miljoonaa euroa.

Miehet myös näyttävät ottaneen uuden sijoitusmuodon hanakammin haltuun kuin naiset, sillä tileistä vain runsas 26 000 avattiin naisille.

– Miehet harrastavat osakesijoittamista paljon enemmän kuin naiset. Siinä mielessä tämä oli odotettua, mutta on tietenkin vähän ikävää, että näin on, Rothovius jatkaa.

Rothovius kuitenkin arvioi, että tässä suhteessa on jo tapahtumassa muutosta parempaan suuntaan. Hänen mukaansa sijoittaminen oli aiemmin vielä miesvoittoisempaa kuin nykyään.

Toivottiin lisäävän sijoittajien määrää

Osakesäästötilit ovat herättäneet keskustelua, ketkä uudesta sijoitusmuodosta hyötyvät. Esimerkiksi nykyinen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on julkisesti kritisoinut sitä, että ne tuovat verohelpotusta jo ennestään hyväosaisille suomalaisille.

Kun osakesäästötiliä suunniteltiin, toivottiin sen lisäävän suomalaisten sijoittamista. Esimerkiksi joulukuussa 2018 silloinen valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoi, että osakesäästötili voi vuosien mittaan nostaa osakesäästäjien määrän Suomessa noin miljoonaan. Suomessa oli silloin osakkeita noin 800 000 yksityishenkilöllä.

– Ruotsissa osakesäästötili toi useita satojatuhansia osakesäästäjiä lisää, Orpo perusteli tuolloin arviotaan.

Puhuttu paljon

Huhtikuun lopussa pörssiosakkeita omisti Euroclear Finlandin mukaan noin 871 000 suomalaista. Määrä on kasvanut joulukuun lopusta melkein 64 000 osakkeenomistajalla.

Osakesäästäjien Rothovius pitää osakkeenomistajien määrän viime kuukausien kasvua yllättävän suurena. Hän arvelee, että taustalla saattaa olla se, että osakesäästötilistä ja -säästämisestä on viime aikoina puhuttu paljon.

– Meillä jäsenmäärä kasvaa toki koko ajan. Mutta se ei ole erityisesti tämän vuoden juttu, kyllä se on näkynyt jo pidemmän aikaa.

Euroclear Finlandin luvuista selviää myös, että viime vuoden lopulla Helsingin pörssin markkina-arvosta kotimaisessa omistuksessa oli 48,2 prosenttia. Huhtikuun lopussa oltiin kuitenkin jo tilanteessa, jossa suomalaiset kotitalous- ja institutionaaliset sijoittajat omistivat 50,2 prosenttia Helsingin pörssin arvosta. Helsingin pörssin markkina-arvo oli tuolloin 227,5 miljardia euroa, kun se joulukuun lopussa oli vielä 261,6 miljardia euroa. Selitys löytynee koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä.

– Aina, kun tulee kriisi, jossa osakekurssit putoavat ja tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta, kotimaisten sijoittajien osuus pörssissä kasvaa ja ulkomaisten pienenee. Ulkomaiset instituutiot vähentävät osakeomistuksia, ja yleensä se aloitetaan tällaiselta reuna-alueelta kuin Suomi. Näin ulkomaisten sijoittajien osuus alenee, Rothovius sanoo.