Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-tuomioistuin muistuttaa vallastaan eikä kommentoi suoraan Saksan perustuslakituomioistuimen EKP-päätöstä

Euroopan unionin tuomioistuin toteaa, että sillä yksin on toimivalta tulkita EU-instituutioiden lainmukaisuutta suhteessa EU-oikeuteen. EU-tuomioistuimen julkaisema tiedote liittyy Saksan perustuslakituomioistuimen tällä viikolla tekemään päätökseen.

Saksan perustuslakituomioistuin vaati Euroopan keskuspankilta (EKP) tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta, joka on kohdistunut eurovaltioiden joukkolainoihin. Päätös oli poikkeuksellinen, koska se samalla haastoi Euroopan unionin tuomioistuimen aiemman linjauksen. EU-tuomioistuimen ennakkopäätös piti EKP:n osto-ohjelmaa oikeudellisesti hyväksyttävänä keskuspankin tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

EU-tuomioistuin ei kommentoi suoraan perustuslakituomioistuimen päätöstä, mutta muistuttaa vakiintuneesta oikeuskäytännöstä.

– (Unionin) tuomioistuimen ennakkoratkaisumenettelyssä antama tuomio sitoo kansallista tuomioistuinta sen ratkaistessa käsiteltävänään olevaa asiaa, tuomioistuin toteaa tiedotteessaan .

Ei välittömiä vaikutuksia EKP:n toimiin

Saksan perustuslakituomioistuimen kyseenalaistama osto-ohjelma alkoi jo vuonna 2015. Tämänviikkoisen päätöksen mukaan Saksan keskuspankki ei saa osallistua osto-ohjelmaan, jos EKP ei kolmen kuukauden kuluessa perustele täsmällisesti sitä, että sen rahapolitiikan tavoitteet pysyvät suhteellisuuden rajoissa.

EKP totesi aiemmin tällä viikolla panneensa merkille perustuslakituomioistuimen päätöksen.

Keskuspankin neuvostossa istuva Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi STT:n haastattelussa, että saksalaispäätöksellä ei ole välittömiä vaikutuksia EKP:n toimintaan. Hänen mukaansa EKP:n rahapolitiikan perustelut kestävät päivänvalon.

Rehn pohti, että saksalaispäätös nostaakin esiin laajemman kysymyksen eurooppalaisen järjestelmän toimivuudesta.

– Kansalaisena totean vain, että tässä mennään perimmäisten kysymysten äärelle Euroopan oikeusjärjestyksen ja sopimusjärjestelmän kannalta, Rehn sanoi STT:lle keskiviikkona.

Hän muistutti, että koko EU-yhteistyö nojaa siihen, että EU-tuomioistuin tulkitsee eurooppalaisten instituutioiden toimintaa ja lainmukaisuutta.

– Tästä periaatteesta tinkimisellä olisi hyvin kauaskantoisia ja Euroopalle kielteisiä seurauksia.