Rolling Stone: Rock'n roll -pioneeri Little Richard on kuollut

Monet merkittävät rockmuusikot ovat kertoneet Little Richardin olleen heille tärkeä esikuva. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltalainen rock'n roll -muusikko Little Richard on kuollut, kertoi Rolling Stone -lehti lauantaina. Hän oli kuollessaan 87-vuotias. Little Richardin adoptiopoika vahvisti lehdelle tiedon kuolemasta. Kuoleman vahvisti myös muusikon läheinen ystävä, jonka mukaan kuolinsyy oli syöpä.

Rock'n rollin varhaisiin pioneereihin kuulunut Little Richard (oikealta nimeltään Richard Wayne Penniman) tunnettiin muun muassa hiteistään Tutti Frutti, Long Tall Sally ja Good Golly Miss Molly. Häntä on kutsuttu rock'n rollin arkkitehdiksi, ja monet merkittävät rockmuusikot ovat kertoneet Little Richardin olleen heille tärkeä esikuva.

Esimerkiksi Beatles ja Rolling Stones toimivat eri yhteyksissä uransa alkuvaiheessa Little Richardin lämmittelybändeinä. Beatles myös versioi myöhemmin useita hänen kappaleitaan. Jimi Hendrix puolestaan soitti nuorena Little Richardin yhtyeessä.

Vuonna 2004 Rolling Stone nimesi Little Richardin kaikkien aikojen kahdeksanneksi suurimmaksi artistiksi.

Tasapainottelua rockin ja uskon välillä

Maconissa Georgian osavaltiossa syntynyt ja köyhyydessä kasvanut Little Richard tutustui musiikkiin gospelin kautta. Hän nousi menestykseen 1950-luvun puolivälissä.

Pian läpimurtonsa jälkeen hän tuli uskoon, lopetti syntisenä pitämänsä rock'n rollin esittämisen ja alkoi pappiskoulutuksen, kunnes palasi lavoille viiden vuoden tauon jälkeen ja lopulta taas menestykseen 1960-luvun lopulla.

Hän keräsi mainetta riehakkailla lavaesiintymisillään, koreilla esiintymisasuillaan ja biseksuaalisuudellaan. Little Richard oli tienraivaaja myöhemmille rockmuusikoille myös viinan- ja kovien huumeiden huuruisella elämäntavallaan.

Uudestaan Little Richard aloitti kristillisen elämän 1970-luvun lopulla, mutta päätyi jatkamaan paheellista rock'n roll -uraansa taas seuraavalla vuosikymmenellä. Little Richard jatkoi esiintymistä 2010-luvulle asti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka