Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taimien istutukset venähtäneet isoilla tiloilla koronarajoitusten vuoksi

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat näkyneet tänä keväänä lähinnä suurilla puutarha- ja avomaatiloilla, kertoo Pro Agrian johtava asiantuntija Terhi Taulavuori.

Suurilla tiloilla on aiemmin ollut jo istutusvaiheessa kausityöntekijöitä mukana, mutta tänä keväänä heitä ei ole. Esimerkiksi marjatiloilla on jouduttu miettimään, saadaanko tekijöitä tarpeeksi taimien istutukseen.

– Istutuksia tehdään pidemmällä aikajänteellä, mikä tarkoittaa, että myös sato valmistuu porrastetummin. Mutta työhuiput ja työpiikit ajoittuvat sadonkorjuuseen, Taulavuori kertoo.

Hänen mukaansa huolta on ollut myös siitä, kuinka sato saadaan myöhemmin korjattua. Tiloilla mietitään, onko siinä vaiheessa työntekijöitä tarpeeksi.

Pienemmillä tiloilla istutukset on pystytty hoitamaan "omalla porukalla". Lisäksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n Töitä Suomesta -palvelun välityksellä on saatu tekijöitä maatiloille.

– Työvoimaa tarvitsevat tilat ja työnhakijat ovat kohdanneet toisensa ja siellä on syntynyt hyvin yhteyksiä. Kausityöntekijöiden tarvetta on paikattu kotimaisella työvoimalla. Ei ole tullut tietoa, että siellä olisi katastrofimieliala päällä, Taulavuori sanoo.

Istutusväen puutteen lisäksi viileä sää on hieman jarruttanut varhaisvihannesten istutuksia, sillä niitä on siirretty yölämpötilojen lämpenemisen toivossa. Taimien kasvuunlähtö hidastuu merkittävästi alhaisten yölämpötilojen vuoksi.

Mansikka nupullaan

Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa ja herukkatarhoissa on jo ensimmäisiä kukannuppuja näkyvissä, Pro Agrian tiedotteessa kerrotaan. Samoin vadelman kasvu on lähtenyt käyntiin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Talviharsoilla suojaamattomissa mansikkakasvustoissa on kasvun myötä tullut paikoitellen näkyviin jonkin verran talvivaurioita lumettoman talven jäljiltä. Näiden juuristojen kunto selviää kunnolla vasta kesäkuun alussa.

Viljan kylvöt ovat Etelä-Suomessa 5–10 vuorokautta edellä keskimääräisestä aikataulustaan. Eteläisessä Suomessa on ehditty kylvää jo noin 60–80 prosenttia kevätviljoista.

Maan keskiosissa kevään kylvöjen eteneminen on hidastunut tavanomaiseen aikatauluunsa.

Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt ovat aivan alussa. Kevätviljoista on ehditty kylvää vasta 5–10 prosenttia.

Lapissa kylvöjä ei ole vielä aloitettu, ja lumien hidas sulaminen on siirtämässä kevättöiden aloitusta viikolla normaalia myöhemmäksi.