Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SK: Hävittäjähankkeessa suosittu F-35-konetta, hankkeen johto kiistää

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Hornet-hävittäjien seuraajahankkeessa on pyritty suosimaan amerikkalaista F-35-hävittäjää. HX-hankkeessa työskentelevän nimettömän lähteen mukaan Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg pyrki vaikuttamaan Lockheed Martinin valmistaman koneen eduksi vielä virassa ollessaan. Lindberg ja HX-hanke kiistävät väitteet.

– Ennen lähtöään Lindberg ohjeisti alaisiaan pitämään huolta siitä, että F-35 tulee valituksi, lähde kertoo SK:n mukaan.

Eläkkeellä oleva Lindberg nousi otsikoihin tänä keväänä, kun hänen kerrottiin tehneen konsultointisopimuksen Lockheed Martinin kanssa. Puolustusministeriö ilmoitti pian tämän jälkeen, että ulkopuolisten konsulttien käyttö HX-hankkeen tapaamisissa päättyy. Muutamaa päivää myöhemmin Lockheed Martin irtisanoi sopimuksensa Lindbergin konsulttiyhtiön kanssa.

SK:n lähteen mukaan ehdokkaista kertovissa raporteissa olisi muun muassa pyritty välttelemään F-35:n korkeiksi väitettyjen käyttökustannusten korostamista. F-35:n huonoja piirteitä vähätellään tai ollaan kertomatta ja pyritään vastaavasti korostamaan muista piirteitä, jotka painavat niitä valintaprosessissa alas, lähde kertoo.

SK kertoo vahvistaneesta lähteen kertomia tietoja myös muilta HX-hanketta seuraavilta henkilöiltä.

Konsultti valvoo puolueettomuutta

Sekä Lindberg että hävittäjähankkeen johto kiistävät SK:lle vaikutuspyrkimykset ja kilpailijoiden epäreilun kohtelun.

– Komentaja ei prosessin ulkopuolisena voi puuttua kerättyyn tietoon ja sen jakamiseen puolustushallinnossa eikä puolustushallinnon ulkopuolelle. Näin ei myöskään ole tapahtunut, Lindberg kirjoittaa sähköpostivastauksessaan lehdelle.

HX-hankeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen ja Logistiikkalaitoksen johtaja Kari Renko korostavat HX-hankkeen puolueettomuutta. Heidän mukaansa tilintarkastustoimisto Deloitten laadunvarmistusraportit osoittavat kilpailutuksen sujuneen tasapuolisesti.

F-35:n lisäksi Suomen uudeksi hävittäjäksi ovat ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E ja amerikkalainen Boeing Super Hornet. Mediaa tavatessaan useat valmistajat ovat kehuneet Suomen hävittäjähankinnan avoimutta ja tasapuolisuutta.

Päätös kymmenenmiljardin euron hävittäjähankinnasta on määrä tehdä ensi vuonna.