WHO: Desinfiointiaineen suihkuttaminen kaduille voi olla haitallista – myöskään ihmisten suihkimista ei suositella

Katujen suihkuttaminen desinfiointiaineella voi olla haitallista terveydelle, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Ulkotilojen suihkuttamisen tai sumuttamisen ei uskota tuhoavan koronavirusta tai muita taudinaiheuttajia, sillä pinnoilla oleva lika mitätöi desinfiointiaineen vaikutuksen. Vaikka pinnoilla ei olisikaan orgaanista ainetta, ei suihkuttaminen peitä pintoja tehokkaasti riittävän pitkäksi aikaa, että se tuhoaisi virukset. Sen sijaan desinfiointiaine voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Katujen ei myöskään uskota olevan keskeisiä paikkoja viruksen leviämisen kannalta. Virus tarttuu tehokkaimmin sisätiloissa pitkäkestoisten kontaktien aikana.

Katuja ja muita julkisia paikkoja on suihkutettu desinfiointiaineella ympäri maailman koronaviruspandemian aikana.

Seurauksena esimerkiksi ihon ärtymistä ja suolistovaivoja

WHO painottaa myös, ettei ihmisten suihkuttamista desinfiointiaineella suositella missään olosuhteissa.

– Tämä voi olla fyysisesti ja psykologisesti haitallista eikä se vähennä tartunnan saaneen ihmisen kykyä levittää virusta pisaroiden tai kosketuksen kautta, WHO:n ohjeessa sanottiin.

Kloorin tai muiden myrkyllisten aineiden suihkuttaminen voi aiheuttaa muun muassa silmien ja ihon ärtymistä tai suolistovaivoja.

WHO:n mukaan pintojen systemaattinen suihkuttaminen tai sumuttaminen desinfiointiaineilla sisätiloissakaan ei kannata. Tutkimusten mukaan aineesta ei juuri ole hyötyä suoran suihkutusalueen ulkopuolella.

– Jos desinfiointiaineita käytetään, niitä pitäisi levittää liinalla tai rätillä joka on kastettu desinfiointiaineeseen.

Sars-CoV-2-viruksen tiedetään selviävän erilaisilla pinnoilla jopa päivien ajan. Tarkkoja aikoja on kuitenkin vaikea arvioida, sillä tutkimukset viruksen selviämisestä pinnoilla on tehty valvotuissa laboratorio-oloissa, jotka eivät aina vastaa tosielämän olosuhteita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka