Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin pitkittyneen poliittisen umpisolmun on määrä päättyä, mutta muut kriisit odottavat ratkaisuaan

Israelin on tänään määrä viimein saada uusi hallitus. Taustalla on kolmet vaalit vuoden aikana, yli 500 päivää kestänyt epävarmuuden tila ja viivytyksiä vielä loppusuoralla, kun maa yrittää viimein saada pitkittyneen poliittisen kriisinsä päätökseen.

Viime kuussa veteraanipääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen entinen kilpakumppaninsa Benny Gantz pääsivät sopuun koalitiohallituksesta. Virkaanastujaiset oli alun perin tarkoitus järjestää torstaina, mutta Netanjahu pyysi vielä kolmea lisäpäivää, koska hänen Likud-puolueessaan oli tyytymättömyyttä ministeripaikkojen jakoon.

Kolmivuotiseen koalitiosopimukseen kuuluu järjestely, jonka myötä Netanjahu olisi maan pääministerinä 18 kuukauden ajan. Gantz olisi tuona aikana hänen eräänlaisena varamiehenään. Tämän jälkeen miehet vaihtaisivat rooleja päikseen puolivälissä hallituskautta.

Netanjahulle pääministerinä jatkaminen on tavallaan voitto. Hän on joutumassa oikeuteen korruptiosta, sillä häntä syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Netanjahu itse kiistää syytökset.

Ensimmäisenä pöydällä sekä koronavirus että Länsiranta

Uudella hallituksella on edessään paitsi koronaviruspandemian lisäksi toinenkin kansainvälinen kriisi, joka liittyy Länsirantaan. Hallitus suunnittelee toteuttavansa alueliitoksia Yhdysvaltain tuella.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon laatimassa rauhansuunnitelmassa laajoja alueita nykyisestä Länsirannasta liitettäisiin Israeliin. Netanjahu on esittänyt, että se voisi tapahtua jo heinäkuussa.

Palestiinalaisille suunnitelma ei sovi. Liitokset todennäköisesti aiheuttaisivatkin kansainvälistä arvostelua ja kiristäisivät entisestään jännitteitä Länsirannalla, jossa asuu noin kolme miljoonaa palestiinalaista ja alueen siirtokunnissa noin 400 000 israelilaista. Kansainvälisen oikeuden silmissä siirtokunnat ovat laittomia.

Asiantuntijat ovat varoitelleet, että Jordania saattaisi perääntyä historiallisesta, vuonna 1994 Israelin kanssa solmitusta rauhansopimuksesta, jos Israel toteuttaa suunnitelmansa. Myös Jordanian kuningas Abdullah II varoittaa saksalaisen Spiegel-lehden haastattelussa, että Israelin mahdollinen päätös liittää alueita Länsirannasta Israeliin voi johtaa massiiviseen konfliktiin Israelin ja Jordanian välillä jo kesän aikana.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on sanonut EU:n käyttävän kaikkia diplomaattisia keinoja Israelin hallituksen pään kääntämiseksi.