Qatarissa maskittomuus voi viedä kolmeksi vuodeksi vankilaan

Qatarissa julkisella paikalla ilman suojamaskia liikkuva voi saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Maskipakkoa rikkovalle voi olla luvassa myös sakkoa jopa 55 000 dollarin edestä.

Qatar asetti maailman kovimmat rangaistukset hillitäkseen koronaviruspandemiaa, ja uudet säännöt tulivat voimaan sunnuntaina. Maassa on todettu yli 30 000 koronavirustartuntaa, mikä tarkoittaa lähes 10 800:aa tapausta miljoonaa asukasta kohti. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on tosin raportoitu vain 15, eli miljoonaa asukasta kohti viisi.

Yksin liikkuvat autoilijat välttyvät maskipakolta, mutta monet Qatarissa asuvat ulkomaalaiset ovat kertoneet uutistoimisto AFP:lle, että poliisi on pysäyttänyt autoja varoittaakseen uusien sääntöjen voimaantulosta.

Maskin käyttö on pakollista muutamassa kymmenessä maassa, joskin tarkat määräykset vaihtelevat. Tutkijat eivät ole yksimielisiä maskien tehokkuudesta.

Esimerkiksi Tshadissa maskittomuus julkisilla paikoilla voi tuoda 15 päivän vankeusrangaistuksen. Marokossa säännöt ovat samankaltaiset, ja niiden rikkojat voidaan tuomita kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen ja noin 130 dollarin sakkoihin.

Siirtotyöläiset vaarassa

Moskeijat, koulut, ostoskeskukset ja ravintolat ovat Qatarissa edelleen kiinni. Rakennustyömaat ovat kuitenkin edelleen toiminnassa, kun maa valmistautuu vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen järjestämiseen.

Viranomaisten mukaan kolmella stadionilla työntekijöillä on todettu koronavirustartuntoja. Maskit ovat olleet pakollisia rakennustyöntekijöille huhtikuun loppupuolelta.

Kymmeniätuhansia siirtolaistyöntekijöitä on asetettu karanteeniin sen jälkeen kun tartuntoja tuli maaliskuun puolivälissä ilmi. Viranomaiset ovat kuitenkin alkaneet hellittää rajoituksia.

Viranomaisten mukaan suurin osa uusista tapauksista on siirtolaistyöläisillä, mutta myös paikallisen väestön keskuudessa tartuntojen määrä on kasvanut.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet, että siirtotyöläisten ruuhkaiset asuinpaikat, yhteiskeittiöt ja jaetut kylpyhuoneet voivat kiihdyttää viruksen leviämistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka