Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 76 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista tähtäsi kesätöihin, ilmenee kyselystä

Jopa 76 prosenttia kaikista yhdeksäsluokkalaisista ilmoitti alkuvuodesta aikovansa hakea kesätöitä ensi kesäksi. Kysely toteutettiin helmi–maaliskuussa, ennen korona-aikaa.

Kaikista yläkoululaisista 65 prosenttia aikoi hakea kesätöitä. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Talous ja nuoret TAT -foorumin Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi kaikkiaan lähes 6 000 yläkoululaista, vajaat 2 000 lukiolaista ja reilu tuhat ammatillista opiskelijaa.

Innokkaimpia kesätyön hakijoita löytyy Pohjois-Karjalasta, jossa yli 80 prosenttia yläkoululaisista aikoi hakea kesätöitä. Toiseksi eniten kesätyön hakemista suunnittelivat varsinaissuomalaiset ja eteläsavolaiset nuoret, joista yli 70 prosentilla oli aikeita kesätöiden hakemiseen.

Vähiten intoa kesätöihin oli keskisuomalaisilla yläkoululaisilla, heistä vain 58 prosenttia ilmaisi aikomuksensa kesätöiden hakuun. Kanta- ja päijäthämäläisistä yläkoululaisista 60 prosenttia ilmoitti aikovansa hakea kesätöitä ensi kesäksi.

– Alueelliset erot herättävät kysymyksiä siitä, millaisia työelämäyhteyksiä kouluilla on ollut eri maakunnissa. Pohjois-Karjalassa on tehty paljon töitä sen eteen, että nuoret jäisivät opiskelemaan ja tekemään töitä alueelle – se varmasti nyt näkyy näissä tuloksissa. Positiiviset työkokemukset esimerkiksi tet-jaksolta toimivat varmasti myös kannustimina kesätöiden hakemiselle, Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen sanoo tiedotteessa.

Nuoria kannustetaan palkkaamaan kesätyösetelillä

TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin helmi–maaliskuussa, jolloin korona ei vielä vaikuttanut kesän työpaikkojen tarjontaan. Nyt tilanne on muuttunut, ja monien kesätyösuunnitelmat ovat peruuntuneet tai menneet uusiksi.

– Erityisesti nyt epävarmana aikana olisi äärimmäisen tärkeää antaa nuorille mahdollisuus kiinnittyä työelämään, kartuttaa hyviä kokemuksia tulevaa varten sekä saada toivoa ja uskoa omalle työpolulle. Kannustan ihan jokaista työnantajaa pohtimaan, pystyisikö palkkaamaan nuoren kesätöihin esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla tai kaupunkien kesätyöseteleillä, Tenhunen-Ruotsalainen rohkaisee.

Tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan elokuussa 2020.