Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten entinen nuorisojärjestö jätti konkurssihakemuksen

Perussuomalaisten entinen nuorisojärjestö hakeutuu konkurssiin. Asia vahvisti STT:lle Helsingin käräjäoikeus, jonne konkurssihakemus jätettiin tiistaina.

Konkurssiin hakeutuvan Perussuomalaiset nuoret ry:n puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoo STT:lle, että päätös konkurssihakemuksen jättämisestä suoran lakkauttamispäätöksen sijaan liittyy järjestön tilanteeseen valtionavustusten kanssa.

Yhdistys on kertonut konkurssihakemuksessaan, että sillä ei ole tuloja, ja yhdistyksen tämänhetkinen kokonaistilisaldo on alle 40 000 euroa

– Perussuomalaisten Nuorten hallitus kokee yhdistyksen olevan maksukyvytön opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimusten perusteella, yhdistys perustelee hakemuksessaan.

Takaisinperintä hallinto-oikeudessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi järjestölle avustusta 115 000 euroa vuodelle 2019. Järjestö menetti viime vuoden tukensa, kun ministeriö katsoi sen rikkoneen nuorisolakia. Tuesta oli maksettu yhdistykselle puolet eli 57 500 euroa, joka vaadittiin maksettavaksi takaisin. Loput tuesta peruttiin.

Avustuksen peruminen liittyi järjestön Twitter-tilillä toukokuussa 2019 julkaistuun päivitykseen tummaihoisesta perheestä, jonka saatetekstinä oli kehotus äänestää EU-vaaleissa perussuomalaisia, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä". Järjestö poisti myöhemmin tviitin ja myönsi sen olleen harkitsematon ja hyvien tapojen vastainen.

Järjestö on valittanut takaisinperinnästä hallinto-oikeuteen, jossa asian käsittely on kesken. Tuen takaisinperintä on täytäntöönpanokiellossa 30. kesäkuuta saakka, neuvotteleva virkamies Emma Taipale opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo STT:lle.

Vuodelle 2020 järjestö sai tukea 91 000 euroa, josta on myös maksettu puolet. Ministeriö aloitti selvityksen myös kyseisen tuen mahdollisesta takaisinperinnästä sen jälkeen, kun yhdistyksen toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julistautui fasistiksi. Jalonen oli myös aiemmin jakanut EU-vaalien alla kuohuttaneen tviitin.

Uusi nuorisojärjestö perustettiin maaliskuussa

Ulostulojensa vuoksi nuorisojärjestö ajautui erimielisyyksiin emopuolueen kanssa. Maaliskuussa perussuomalaisille perustettiin uusi nuorisojärjestö Perussuomalainen nuoriso ry.

Emopuolue ajoi entiseen nuorisojärjestöönsä sääntömuutosta. Perussuomalaiset nuoret ry kuitenkin hylkäsi sääntöesityksen ylimääräisessä kokouksessa helmikuun lopulla. Sääntömuutoksen mukaan nuorisojärjestön jäsenten olisi täytynyt olla myös emopuolueen jäseniä.

Kinnunen valittiin maaliskuussa uuden nuorisojärjestön varapuheenjohtajaksi. Hän ei kommentoi tarkkaa ajankohtaa siitä, milloin entinen yhdistys päästään lakkauttamaan.

– Pidämme kokouksen, jossa yhdistys lakkautetaan, kun koronarajoitukset tämän sallivat, hän sanoo STT:lle.

Konkurssihakemuksesta kertoi ensimmäisenä Yle .