Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häädön saaneen espoolaismiehen epäillään virittäneen räjähteen ovelleen – kaksi poliisia loukkaantui

Espoon Mäkkylän maanantaisesta räjähdyksestä ja poliisien murhan yrityksistä epäillään STT:n tietojen mukaan 41-vuotiasta espoolaismiestä, jolla ei ole rikoshistoriaa ainakaan pääkaupunkiseudulla.

Miehen epäillään rakentaneen jonkinlaisen räjähdeansan koti-ovensa sisäpuolelle. Kun poliisit tulivat paikalle maanantaina illalla, räjähde laukesi ja kaksi poliisia loukkaantui. Poliisit vietiin sairaalaan, mutta heidän ei tarvinnut jäädä sairaalahoitoon.

Epäilty löytyi asunnosta kuolleena. Poliisi ei kerro kuolinsyytä, mutta rikosta siihen ei poliisin mukaan liity.

Poliisipartio meni paikalle kolmikerroksisen kerrostalon alimman kerroksen asunnolle kello 20.45, koska poliisi oli saanut tiedon, joka antoi tälle aihetta, kertoo rikoskomisario Olli Töyräs KRP:sta. Hän ei paljastanut sitä, keneltä vinkki mennä paikalle tuli – asunnossa olleelta mieheltä itseltään vai joltakulta muuta.

– Poliisipartiolle annettiin tehtäväksi mennä tarkistamaan kyseisen henkilön tilanne ja vointi, Töyräs sanoo.

Räjähteistä ei ollut tietoa, koska paikalle meni yksi tavanomainen kahden poliisimiehen partio. Räjähteen lauettua tehtävä muuttui suureksi poliisioperaatioksi, joka jatkui noin aamukolmeen asti tiistaina. Poliisi päätti evakuoida kyseisen kerrostalon, jossa on noin 20 asuntoa.

Viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta tai terrorismista ei poliisin mukaan ole. Asiaa tutkii KRP, koska räjähdyksessä loukkaantui poliiseja.

Jätti vuokrat maksamatta, vuokranantaja ei saanut yhteyttä

Poliisi on kertonut epäillystä lähinnä sen, että tämä on syntynyt vuonna 1979. STT on kysynyt miehen rikoshistoriaa Manner-Suomen 19 käräjäoikeudesta. Vastaus tuli tiistaina 15:stä, joista kaikkien mukaan miehellä ei ole rikoshistoriaa.

Sen sijaan miehelle oli haettu häätö Ruutikellarintiellä sijaitsevasta vuokra-asunnostaan, jossa räjähdys tapahtui.

Mies oli jättänyt vuokrat maksamatta toistuvasti viime vuoden tammikuusta alkaen. Asia ilmenee yksipuolisesta tuomiosta, jonka Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi helmikuussa. Siitä ilmenee, että vuokranantaja ei saanut mitään yhteyttä mieheen. Vuokranantaja ei myöskään päässyt avaimellaan sisälle asuntoon.

Mieheltä on velottu käräjäoikeudessa myös maksamattomia luottokorttisaatavia. Tuomiot ovat lainvoimaisia.

Poliisi: Ei liittymäkohtia laajempaan

KRP:n epäilyn mukaan räjähteet oli asetettu ovelle vahingoittamistarkoituksessa. Töyräs ei kommentoinut sitä, epäilläänkö miehen asettaneen räjähteet juuri poliisia varten vai muusta syystä.

– En pysty sanomaan tällä hetkellä siihen mitään. Henkilö on itse kuollut eikä ole kertomassa motiiveja tai vaikuttimiaan. Se, mikä on ollut pontimena, on meillä tutkinnan alla, Töyräs sanoi STT:lle.

Mahdollisesta motiivistakaan poliisi ei kertonut mitään. Asunnossa ei ollut muita ihmisiä eikä teosta epäillä muita kuin jo kuollutta miestä, poliisi kertoo.

– Tämänhetkisen tiedon valossa tämä on rajattu tapaus, ei ole liittymäkohtia laajempaan, Töyräs kertoo.

Räjähteet oli sijoitettu miehen asunnon oven sisäpuolelle.

– Rappukäytävää ei ole ansoitettu tai miinoitettu.

Räjähteiden laadusta Töyräs ei kertonut mitään. Helsingin Sanomien tietojen mukaan räjähteet olivat kuitenkin ilotulitetasoisia ja mies oli tehnyt itsemurhan jo ennen räjähdystä.