Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattikorkeakoulut pystyisivät ottamaan yli 2 000 opiskelijaa lisää jo syksyllä

Ammattikorkeakoulut voisivat ottaa jo ensi syksynä yli 2 000 lisäopiskelijaa, mikäli koulutuksen laajentamiseen osoitetaan rahoitus kesäkuun lisätalousarvioesityksessä. Arvion on tehnyt Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ammattikorkeakouluille suunnattujen kyselyjen pohjalta.

2 000 opiskelupaikan lisäys olisi noin kymmenen prosenttia ammattikorkeakoulujen syksyn aloittajamäärään. Arenen mukaan kevään toisessa yhteishaussa oli avoinna yli 20 600 aloituspaikkaa.

Eniten opiskelupaikkoja pystyttäisiin lisäämään liiketalouden, sosiaali- ja terveysalojen sekä tekniikan koulutuksiin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) arvioi STT:n haastattelussa viime viikolla, että korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä voitaisiin saada koronapandemian aiheuttamaa nuorten työttömyyttä kuriin. Kosonen kertoi tavoittelevansa aloituspaikoille selkeää rahoituspottia kesäkuun lisätalousarvioesityksessä.

Kiintiötä kasvatettaisiin kiireaikataululla

Arenen mukaan tieto rahoituksesta pitäisi saada kesäkuun alussa.

– Aikataulu on erittäin kireä koulutuksen laajentamiseksi jo elokuun lopulla, Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen sanoo tiedotteessa.

Arenen lisäksi myös muut korkeakoulujen edunvalvontajärjestöt ovat alleviivanneet, että opiskelupaikkojen lisääminen vaatii lisää resursseja, muutoin se tapahtuu laadun kustannuksella.

Yliopistoista ainakin Oulun yliopisto on ilmoittanut lisäävänsä 250 aloituspaikkaa syksylle.