Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi ei muuta yli 70-vuotiaiden ohjeistuksia, kansanterveyslaitoksen johtaja antoi sen sijaan aktiviteettivinkkejä

Ruotsissa ei muuteta yli 70-vuotiaita koskevia ohjeistuksia, kertovat ruotsalaismediat. Ruotsin odotettiin tekevän tiistaina uusia koronalinjauksia vanhusten osalta.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan 70-vuotta täyttäneet ovat edelleen suurin yksittäinen riskiryhmä ja heitä pitää suojella, Dagens Nyheter -lehti kertoo. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sosiaalisia kontakteja voisi ylläpitää ulkoilmassa.

Kansanterveyslaitoksen johtaja Johan Carlson sanoi lehden mukaan tiedotustilaisuudessa, että 70 vuotta täyttäneet voivat olla sosiaalisessa kontaktissa lasten ja lastenlasten kanssa, jos tämä tapahtuu ulkosalla ja selkeän etäisyyden päästä.

Samaisessa tiedotustilaisuudessa puhui myös sosiaaliministeri Lena Hallengren.

– Me emme näe mitään syytä muuttaa 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien ohjeistuksia. Jos pitäydymme näissä, saamme parhaan hyödyn, Carlson sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Carlsonin mukaan yli 70-vuotiaita voidaan tavata vaikkapa puiston penkillä, vaihtoehtoisesti voidaan vaikkapa järjestää piknik tai pelata krokettia. Turvaväleistä tulee hänen mukaansa kuitenkin pitää kiinni.

Ikäihmisten ohjeistusten ikärajaa harkittiin nostettavan

Iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan Ruotsissa oli harkittu myös sitä, että ikääntyneempiä kansanryhmiä koskevien ohjeistusten ikärajaa olisi päivitetty. Ikärajan on kritisoitu olevan liian alhainen ja kansanterveyslaitos on harkinnut, että ohjeistuksista tehtäisiin sallivampia niin sanottujen nuorempien vanhusten eli esimerkiksi itsensä terveeksi kokevien yli 70-vuotiaiden osalta.

Carlsonin mukaan ikärajan nostaminen 75 vuoteen ei ollut kuitenkaan mahdollista, koska siitä olisi voinut koitua ihmisille aiempaa korkeammat riskit, Aftonbladet kertoo.

Ruotsissa on raportoitu 96 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta vuorokauden aikana. Yhteensä maassa on kuollut viruksen seurauksena jo 4 125 ihmistä.

Koronavirustartuntoja on raportoitu maassa liki 35 000 ja tehohoidossa on ollut tai on parhaillaan liki 2 000 ihmistä.

Koronatartuntoja seuraavan Worldometer -tarkkailusivuston mukaan Ruotsissa on väkilukuun suhteutettuna 3 412 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Koronakuolemia sen sijaan on miljoonaa asukasta kohden 409. Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat tiistaina 1 196 ja 56.

Valtionepidemiologi Tegnellin perhettä uhattu

Aftonbladetin mukaan valtionepidemiologi Anders Tegnell ja hänen perheensä ovat saaneet useita tappouhkauksia, joiden tutkinta on siirretty poliisille.

Lehden mukaan Tegnell kertoi poliisin haastattelussa, ettei hän ollut itse liialti huolissaan uhkauksista. Hän kuitenkin kertoi suhtautuneensa erittäin vakavasti siihen, että hänen perhettään on uhattu.

Poliisi on tutkinut uhkauksia, mutta viranomaisten ei ole onnistunut lehden mukaan jäljittää yhtäkään mahdollista tekijää. Alustavat tutkimukset ovat Aftonbladetin mukaan saatu päätökseen.

Tegnellistä itsestään on tullut Ruotsissa koronakriisin aikana eräänlainen koronan vastaisen taistelun keulakuva. Niin Tegnelliä kuin Ruotsin koronatoimiakin on kevään aikana sekä ylistetty että kritisoitu.

Testien määrä vähenee viranomaisten aikeista huolimatta

Ruotsissa koronatestien määrä väheni viime viikolla, vaikka viranomaiset ovat päinvastoin pyrkineet kasvattamaan testimääriä.

Viime viikolla tehtiin liki 28 000 koronatestiä, mikä on lähes 4 000 testiä vähemmän kuin edellisviikolla. Määrät ovat muutenkin kaukana hallituksen tavoitteesta, joka on 100 000 testiä viikossa.

– On aivan selvää, että tämä on väärä suunta. Meidän olisi voimakkaasti kasvatettava testausta, sanoi sosiaaliministeri Hallengren.

Hallengrenin mukaan yksi syy viime viikon laiskaan testaukseen löytyy helatorstaista ja sitä seuranneesta perjantaista, jonka monet olivat ottaneet vapaaksi.

Sosiaaliministerin mukaan vastuu testimäärien kasvattamisesta on ennen kaikkea aluehallinnoilla. Nämä taas ovat vedonneet muun muassa logistiikkapulmiin, kun testausta on yritetty lisätä.

Viime viikolla hallitus linjasi, että sellaistenkin henkilöiden, jotka eivät koe tarvitsevansa hoitoa, tulisi hakeutua testeihin, jos heillä on pitkään jatkuneita koronavirukseen viittaavia oireita.