Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK kannattaa EU:n yhteistä koronaelvytystä

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ottaa kantaa Euroopan unionin yhteisen koronaelvytyksen puolesta. EK linjaa kannanotossaan, että ilman vahvoja yhteisiä toimia EU ei elvy kriisistä ja uhkana on pitkä investointilama.

Ursula von der Leyenin johtaman EU-komission on määrä antaa keskiviikkona esitys Euroopan uudelleenrakennuksen edellyttämistä toimenpiteistä ja rahoituksesta.

EK perää Suomelta rakentavaa suhtautumista ja katsoo, ettei Suomen kannata jäädä vastustamaan liian ehdottomalla tavalla kaikenlaisia yhteisiä toimia. Riskinä on, että Suomi voi ajautua sivustakatsojaksi muiden ratkaistessa asiat Suomenkin puolesta, EK perustelee.

Mittavien yhteisten elvytystoimien jarrumiehiksi on profiloitunut neljän jäsenmaan ryhmä. "Frugaaleiksi" tai nuukailijoiksi nimitettyyn joukkoon kuuluvat Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta, mutta ryhmän yhtenäisyys on viime päivinä alkanut näyttää rakoilun merkkejä.

Investointilama uhkana

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo kannanotossa, että eurooppalaisten investointien elvyttäminen on Suomen ja suomalaisyritysten etu. Investointilaman uhka on todellinen, sillä komission tuoreen ennusteen mukaan EU-investoinnit supistuisivat jo vuonna 2020 yli 13 prosenttia.

– Maamme talous ja vienti nojaavat investointihyödykkeiden kysyntään. Ja viennistämme peräti 60 prosenttia menee EU:n sisämarkkinoille. Siksi Suomen jälleenrakennuksen onnistuminen riippuu suurelta osin juuri EU-markkinoitten investointiaktiivisuudesta. On hyvät syyt vahvistaa sitä lainamuotoisella EU-rahoituksella, Häkämies sanoo.

EK katsoo, että Suomen kannalta olisi viisainta kannattaa investointeihin ja lainoihin perustuvaa mallia.

– Koko EU:n ja euroalueen elpyminen ja toimintakyky ovat välttämättömyys Suomelle ja suomalaiselle elinkeinoelämälle. Realiteetti on, että täysin ilman merkittäviä yhteisiä toimia EU ei kriisistä nouse – eikä siten myöskään Suomi, EK linjaa.