Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pompeo: Hongkong ei ole enää autonominen – menettää USA:n myöntämät edut kaupankäynnissä

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Hongkong ei enää nauti Kiinan sille lupaamasta autonomiasta. Tämän vuoksi erityishallintoalue menettää lakiin perustuneet edulliset kauppasuhteensa Yhdysvaltojen kanssa.

Pompeo kertoi asiasta keskiviikkoiltana Suomen aikaa puhuessaan kongressille. Kongressi sääti viime vuonna Hongkongin demokratialiikkeen tueksi lain, jonka mukaan Hongkong pitää todeta autonomiseksi, jotta se voi säilyttää erityisasemansa muuhun Kiinaan nähden Yhdysvaltojen kanssa käydyssä kaupassa.

Kiinan kansankongressin on huomenna määrä äänestää kuohuntaa aiheuttaneesta Hongkongin turvallisuuslaista. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän ja ulkomaisen vaikuttamisen erityishallintoalueella.

Poliisi pippuroi mielenosoitukset hajalle

Hongkongissa poliisi pidätti keskiviikkona satoja ihmistä ja ampui pippurikuulilla mielenosoittajia, jotka protestoivat iltapäivällä käsiteltyä kiistanalaista lakiehdotusta. Enimmäkseen pieniksi jääneillä mielenosoituksilla vastustettiin lakiehdotusta, joka tekisi Kiinan kansallislaulun pilkkaamisesta laitonta.

Protestoidun lakiehdotuksen mukaan kansallislaulun pilkkaamisesta voisi joutua vankilaan jopa kolmeksi vuodeksi. Buuaaminen kansallislaululle on yleistä Hongkongissa, etenkin jalkapallofanien keskuudessa. Lakiesitystä on määrä käsitellä kertaalleen vielä ensi viikolla, minkä jälkeen se voisi astua voimaan.

Aktivistien mukaan toteutuessaan laki rajoittaisi sanan- ja ilmaisunvapautta.

Poliisi kertoi pidättäneensä yli 300 ihmistä enimmäkseen laittomasta kokoontumisesta epäiltynä. Kuvien perusteella monet kiinni otetuista ovat teini-ikäisiä. Poliisi kertoi myös löytäneensä suorittamissaan etsinnöissään joitakin polttopulloja sekä muita laittomia esineitä, kuten kaasunaamareita, vasaroita ja pihtejä.

Koronarajoitukset kieltävät yli kahdeksan ihmisen kokoontumiset

Poliisi oli varustautunut mielenosoituksiin järeästi ja pystyttänyt muun muassa vesitäytteisiä esteitä lainsäädäntövaliokunnan rakennuksen ympärille. Lisäksi poliisi suoritti kaupungissa lukuisia pysäytys- ja etsintäoperaatioita, joiden tarkoitus oli estää joukkokokoontumisia.

– Tämä on tosiasiassa kuin ulkonaliikkumiskielto, demokratia-aktivisti Nathan Law kommentoi.

Poliisi kertoi tiedotteessa "kunnioittavansa asukkaiden oikeutta ilmaista näkemyksensä rauhanomaisesti, mutta se täytyy tehdä laillisesti". Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat muun muassa tukkineet teitä.

Koronaviruksen vuoksi yli kahdeksan ihmisen kokoontumiset Hongkongissa on tällä hetkellä kielletty.