Kunta-alan yli 400 000 työntekijälle työehtosopimus pitkän punnerruksen jälkeen

Neuvottelutulos ei sisällä Superin ja Tehyn esittämää erillistä koronakorvausta. Tommi Anttonen / LEHTIKUVA

STT

KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat hyväksyneet uudet virka- ja työehtosopimukset. Kuntatyönantajien mukaan palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Kiky-tunnit poistuvat, mutta työajan lyhentymistä on kompensoitu useilla sopimusmääräyksillä.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää. Työntekijäpuolelta osapuolina ovat Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sote, johon kuuluvat hoitajajärjestöt ja pelastusala.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen on huolissaan kuntien taloustilanteesta, jota koronavirusepidemia ja ansiotulojen voimakas alenema ovat entisestään heikentäneet.

– Yleisen linjan mukainen ratkaisu oli kuitenkin työmarkkinarealiteetti, jonka kanssa voidaan elää, Lievonen arvioi tiedotteessa.

Jukon mukaan merkittävä parannus vappuaattona kaatuneeseen sovintoesitykseen on palkkaohjelman eteneminen yhteiseksi ja pysyväksi hankkeeksi, joka selvittää syitä yksityisen ja kuntasektorin väliseen palkkaeroon ja keinoja sen korjaamiseen.

– Sinnikkäällä vaikuttamistyöllä saimme neuvottelujen kuluessa kunnille ja sairaanhoitopiireille lisärahoituksen valtiolta. Kunta-alan koko henkilöstö joutuu koronan takia koville. Arvostamme sitä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat käyttää valitsemallaan tavalla lisärahaa myös henkilöstöön, kertoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Jukon mukaan samalla on hyväksytty opettajien, lääkärien ja kuntien teknisen henkilöstön sopimukset.

Ei sisällä erillistä koronakorvausta

Sote-alan työntekijäjärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen huhtikuun lopussa.

Tehy ja Super kertovat tiedotteessa, että hoitohenkilöstölle saatiin merkittäviä parannuksia kuukausi sitten hylättyyn esitykseen nähden.

Sote-sopimus ei kuitenkaan ole hoitajien oma, vaan siihen siirtyy koko nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Mukana ryhmässä ovat kaikki pääsopijajärjestöt eli Soten lisäksi Juko ja Julkisen alan unioni JAU.

Hoitoalojen neuvottelutulos ei sisällä erillistä koronakorvausta. Super ja Tehy esittivät neuvotteluissa erillistä kertakorvausta niille, jotka ovat työskennelleet uuden koronaviruksen aiheuttaman erityisen altistumisen riskin sekä valmiuslain rajoitusten piirissä.

– Tätä ei työnantaja tyrmännyt, mutta korvausta ei tähän sopimukseen saatu, koska se edellyttäisi valtiolta erillistä rahoitusta kuntien heikon taloustilanteen vuoksi, järjestöt kertovat yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöt pyytävät nyt valtiolta 1 000 euron kertakorvausta sosiaali- ja terveydenhuollon erikseen määrätyille työntekijöille.

Tuo kunta-alalle kaivattua vakautta

Kuntatyönantajien mukaan kunta-alan pääsopimuksen uudistamisella sovittiin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sote-sopimuksesta sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten siirtymisestä kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen piiriin.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kertoo olevansa huojentunut, että pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen kunta-alalle saatiin lopulta aikaan työrauha.

– Uskon, että nyt saavutettu ratkaisu tuo kuitenkin kriisiolosuhteissa kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta, hän sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka