Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa

Hallitus esittää koulutuksen lainsäädäntöön väliaikaisia muutoksia, jotka mahdollistaisivat poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen koronavirustilanteen takia. Lakiesitys hyväksyttiin torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että syyslukukauden perusopetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Kunnat ja tartuntatautiviranomaiset voivat kuitenkin päättää siirtymisestä etäopetuksen ja lähiopetuksen vuorotteluun, mikäli tautitilanne sitä vaatii.

– Etäopetusta ei ole tarkoitus käyttää enempää kuin se on oppimisen turvaamisen kannalta välttämätöntä, Andersson sanoi.

Ministerin mukaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirryttäessä epidemiatilannetta tulee seurata kuukausittain.

– Ei ole mahdollista päättää koko syyslukukaudeksi, että nyt ollaan vuorotellen etä- ja lähiopetuksessa, vaan pitää koko ajan katsoa, edellyttääkö epidemiatilanne sitä.

Mahdollisuus lähiopetuksesta poikkeamiseen ei Anderssonin mukaan koske esimerkiksi esikoululaisia ja peruskoulun 1.–3. luokan oppilaita.

Lainsäädännön on määrä olla voimassa vuoden loppuun asti. Lakien voimaantulosta päättää eduskunta.

Näyttötöiden suorittaminen virtaviivaistuisi

Perusopetuslain lisäksi väliaikaisia muutosesityksiä tehtiin myös ammatillista koulutusta ja korkeakouluja koskevaan lainsäädäntöön.

Esimerkiksi ammattikouluissa näyttötöiden toteuttamista esitetään helpotettavan, jos se virustilanteesta johtuen on muutoin hyvin vaikeaa. Tällöin opiskelija voi suorittaa näytön tekemällä muita käytännön tehtäviä, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat aitoja työtilanteita.

Korkeakoulujen kohdalla virustilanne otetaan huomioon muun muassa lukukausi-ilmoittautumisessa. Ensimmäiseltä lukuvuodelta on voinut ilmoittautua poissaolevaksi vain muutamien painavien syiden perusteella, kuten varusmiespalveluksen tai vanhempainvapaan vuoksi. Nyt hallitus esittää, että opiskelija voisi lykätä opintojensa aloittamista painavan epidemiatilanteeseen liittyvän syyn takia.

Lisäksi korkeakoulujen lainsäädäntöä esitetään muutettavaksi siten, että korkeakouluilla ei jatkossa ole velvollisuutta järjestää tutkintoon johtavia opintoja, jos epidemiatilanne estää niiden järjestämisen. Tällöin opiskelijoille myönnetään tarvittaessa jatkoaikaa tutkintojensa suorittamiseen.

Ammattikouluja ja korkeakouluja koskevan lainsäädännön on määrä päättyä heinäkuun lopussa ensi vuonna.