Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL:n julkaisemat viestit: "Ministeri haluaa itselleen kunnollisen viestintäkoulutuksen, haluamme sen toteuttajaksi Tekirin"

Ministerieroon johtaneen viestintävalmennuksen tilaus lähti työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) liikkeelle erityisavustaja Kari Jääskeläisen sähköpostiviestistä. Ministeriön sisäisen viestinvaihdon on julkaissut Iltalehti .

Jääskeläinen ilmoitti 5.8.2019 TEMin virkamiehille, että silloinen elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) halusi itselleen "kunnollisen viestintäkoulutuksen", jonka toteuttajaksi he halusivat viestintätoimisto Tekirin .

Virkamiehet pitivät koulutuksen hankintaa Tekiriltä ongelmallisena, koska TEMillä oli puitesopimus viestintäpalveluista kahden muun yrityksen kanssa. Kulmunin erityisavustaja Jääskeläinen piti kuitenkin tiukasti kiinni ministerin toiveesta. TEMin hallitusneuvos Kari Klemm keksi ratkaisuksi mallin, jossa tilaus toteutettaisiin "yhteistyössä viestinnän kanssa", ja sitä perusteltaisiin ministerin aloituksella tehtävässään sekä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ynnä muilla "erityisillä tarpeilla".

Jääskeläisen viesteissä EU-puheenjohtajuutta ei ollut mainittu syyksi viestintäkoulutuksen tarpeeseen. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski on kertonut, että valtioneuvoston kanslia oli jo aiemmin hankkinut ministereille englanninkielistä esiintymisvalmennusta puheenjohtajuuskauden tarpeisiin. Myös Kulmuni osallistui tähän valmennukseen.

Jääskeläinen toivoi asian etenevän rivakasti, ja niin se etenikin: sopimus koulutuksesta allekirjoitettiin jo muutaman päivän päästä 8. elokuuta. Kulmuni oli elokuun alussa aloittanut kampanjansa keskustan puheenjohtajapaikasta. Hän kohtasi puolueen pj-kiertueella vastaehdokkaansa Antti Kaikkosen ensi kertaa vain kaksi päivää sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

"Emme missään tapauksessa halua Kanoja tähän"

Viestiketjun alussa TEMin viestintäjohtaja Mikko Koivumaa kertoi Jääskeläiselle, että "hankintateknisesti" ministerin toive oli "mutkikkaampi juttu", koska TEMillä oli viestinnästä puitesopimus kahden viestintäyrityksen, Ellun Kanojen ja Kitchenin kanssa.

– Emme missään tapauksessa halua Kanoja tähän, vastasi Jääskeläinen.

Ellun Kanat on entisen kokoomuspoliitikon Kirsi Pihan perustama viestintätoimisto, jonka toimitusjohtaja ja toinen omistaja on kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen .

Kulmunin valitseman Tekirin perustaja ja toimitusjohtaja Harri Saukkomaa on kertonut olleensa nuoruudessaan keskustan jäsen, mutta jättäneensä puolueen 1978. Iltalehden mukaan keskusta osti laajasti Tekirin palveluita edellisen puheenjohtajansa Juha Sipilän kaudella.

Kari Jääskeläinen toimi keväästä 2018 alkaen Sipilän erityisavustajana tämän ollessa pääministeri.

"Ministerin tarpeet lienevät aina vähän erikoistapaus"

Jääskeläinen vastasi virkamiesten epäilyihin, että "ministerin tarpeet lienevät aina vähän erikoistapaus".

– Jos hän haluaa oman (luotettavan) palveluntarjoajan näin herkässä ja ministerin tehtävän hoitoa varten kriittisessä asiassa (viestintä), niin lienee helppoakin perustella, että miksi päädytään tähän ratkaisuun.

Jo ensimmäisessä sähköpostissaan Jääskeläinen toi ilmi, että Tekirin kanssa haluttiin valmennusprojektin lisäksi puitesopimus, joka mahdollistaisi Saukkomaan palveluiden joustavan käytön myöhemminkin. Saukkomaa mainitaan viestissä nimellä. Puitesopimukseen virkamiehet eivät taipuneet, koska vastaava sopimus oli jo solmittuna.

Viestinvaihdon tuloksena sovittiin hallitusneuvos Klemmin esittämästä mallista, jossa Tekiriltä tilattiin 3 x 3 tunnin koulutus. Sen hinnaksi tulisi tarjouksen mukaan 13 600 euroa.

Sovittu hinta jäi alle 20 000 euron hintarajan, jonka alittavia hankintoja ei valtioneuvoston ohjeen mukaan tarvitse kilpailuttaa.

Viesteissään Jääskeläiselle virkamiehet selvittivät hankintasääntöjä tarkkaan ja varoittivat asiaan liittyvistä riskeistä.

– Tehtyjä hankintoja kyselevät niin vtv (Valtiontalouden tarkastusvirasto) kuin media säännöllisesti. Kahta päällekkäistä yleistä sopimusta ei oikein voi olla. Ja noiden rajojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Tietysti Emi (elinkeinoministeri) määrittää tarpeensa. Nämä on kuitenkin tuotava esille, että ei jouduta hankaliin tilanteisiin, kirjoitti Klemm Jääskeläiselle.