Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan ja Yhdysvaltojen kiistelyssä on nyt esillä myös George Floyd

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa George Floydin kuoleman käyttämisestä kiinalaisten perusihmisoikeuksien rajoittamiseksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo totesi lauantaina julkaistussa lausunnossaan , ettei "naurettavan propagandan pitäisi huijata ketään".

– Kuten diktatuureissa kautta historian, mikään valhe ei ole liian hävytön, kunhan se palvelee puolueen vallanhimoa, Pompeo kirjoitti viitaten Kiinan kommunistiseen puolueeseen.

Floyd oli musta mies, joka kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa. Tapaus on herättänyt laajoja mielenosoituksia sekä eri puolilla Yhdysvaltoja että myös muualla maailmalla.

Kiina on toistuvasti arvostellut Yhdysvaltoja Floydin kuolemaan ja sen jälkipyykkiin liittyvistä toimista. Pompeon lausunnosta ei kuitenkaan selvinnyt, mihin Kiinan esittämiin kommentteihin ulkoministeri viittaa.

Kiina: "Oppikirjaesimerkki maan maailmankuulusta kaksinaismoraalista"

Kiinan hallintoa on pitkään raivostuttanut, että länsimaat ovat kritisoineet tapaa, jolla Kiina hoiti Hongkongissa viime vuonna levinneet demokratiamielenosoitukset. Kun Yhdysvalloissa alkoi levitä levottomuuksia rasismin ja poliisiväkivallan vuoksi, Kiinan hallinto ja valtionmedia alkoivat vuorostaan kovaan ääneen arvostella yhdysvaltalaisviranomaisia.

Esimerkiksi ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian syytti aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltoja tekopyhyydestä ja kutsui rasismia Yhdysvaltojen yhteiskunnan krooniseksi sairaudeksi. Hänen mielestään Yhdysvaltain hallinnon reaktio Floydin kuolemaan oli "oppikirjaesimerkki maan maailmankuulusta kaksinaismoraalista".

Pompeo jatkoi lauantaisessa lausunnossaan Kiinan arvostelemista esimerkiksi siitä, että puolue on hiljentänyt koronaviruksesta varoittaneita lääkäreitä ja toimittajia. Hänen mielestään Kiinan viimeaikaiset toimet osoittavat edelleen maan "halveksuvan totuutta ja pilkkaavan lakia".

Maiden väliset suhteet ovat olleet jo pitkään erittäin huonolla tolalla. Esimerkiksi presidentti Donald Trump on useaan otteeseen parjannut Kiinaa siitä, miten maa on toiminut koronaviruspandemiassa.